Хакерската атака изкова универсално оръжие
Секция: Интервюта
18 Юли 2019 16:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хакерската атака изкова универсално оръжие

/КРОСС/ Това, което става в НАП, не е никакъв кибер скандал. Съвсем друго е: пред очите ни се изработва универсално оръжие. Такова оръжие, което да може да послужи за разчистване на предизборния терен и за извършване на политическа чистка.

Данни, които са селектирани и групирани наготово

Сред папките с милионите записи има всевъзможни „селекции", обособени по най-различен принцип, в това число и политически. Има отделни таблици с имена, подредени по професии - съдии, прокурори, частни съдебни изпълнители. Има журналисти, групирани по своите медии. Съществува справка със заглавие „Б.Б" и друга с име „QneQnev". Има данни за представители на тройната коалиция, действащи политици и техните съпрузи или конкубини. Публикувана е данъчната тайна на български и чуждестранни компании; информация, която данъчните служби на държавите членки на ЕС си разменят в системата за борба с ДДС-измами „Юрофиск".

Тоест, става дума за чувствителна информация, която няма как легално да бъде направена публична. Но ако до нея бъде „даден достъп", тя се превръща в инструмент за всевъзможен вид въздействие и изнудване. Веднъж „хакнат", този масив може да се използва разнообразно, като първият и най-елементарен прочит се свежда до битови измами на дребно.

Но по-големият проблем е в един сценарий, който е напълно възможен за нашия политически ландшафт. А именно този: макар и нелегално направени, публичните данни да се превърнат в оръжие за всичко и срещу всеки. Оръжие, което може да послужи за разчистване на предизборния терен: от една страна може да компрометира опозицията, от друга - може да компрометира управляващите. Може да се ползва за дискредитиране на кандидати; може да се употреби за разчистване на вътрешнопартийна номенклатура. Може да покаже, че „всички са маскари". Може да послужи за изнудване. Може да преразпредели бизнес.

И главното - гарантира „удряне" по този, по когото трябва да бъде ударено, в точното време. Защото обемът на базата данни предполага дълго ровене в нея, което пък е съвсем удобно за стратегическо планиране на нечие дискредитиране. Огромният масив дава и друга „възможност" за употреба: евентуални кандидати за политически или експертни длъжности, неизвестни до момента (каквито на местен вот се предполага, че има) да са пред дилемата: дали да станат бързо публични или да останат анонимни ЕГН-та в масивите на „белия хакер", ако се откажат от политическа кариера, например.

Гасене на публичния пожар

Течът е безпрецедентен, а властите в България се съсредоточиха да успокояват обществото с противоположни твърдения. От една страна казват, че нищо кой знае какво не се е случило, а от друга действат с бърз арест на „бял хакер", който се оказа 20-годишен младеж, познат с неотдавнашен пробив в системите на друга държавна институция.

В гасенето на публичния пожар място намериха и откровенията на премиера Бойко Борисов за качеството на образованието у нас, което, според него, произвежда компютърни вълшебници.

Наред с това станахме свидетели и на опитите за чувство за хумор на финансовия министър Владислав Горанов, според когото проблем с възникналата ситуацията може да има само някой, който притежава тайно от съпругата си банкови сметки в чужбина.

В омаловажаването на проблема се включи и Валери Симеонов, който изрецитира ЕГН-то си в телевизионен ефир, за да покаже, че „няма нищо страшно".

Накратко, обединяващият фактор в изказването на всички властимащи политици е този: това е просто кибер скандал, който се случва навсякъде, дори на технологични гиганти, а какво остава за нашата „френдли" (по Горанов) администрация. Само че това, което става, е точно обратното: безпрецедентен теч, който има потенциала да разраства до безкрай във времето и да се ползва като инструмент за политическа чистка.

Таймингът и едно съвпадение

Нека за миг допуснем, че течът на данни е умела „операция", а скоростното залавяне на 20-годишен младеж е замазване тип „клошар подпалил никотинов склад". Неминуемо бихме си задали въпроса - ако случващото се има кукловод, защо е избрал мъртвия летен сезон? И не е ли по-логично подобен океан от информация да бъде хвърлен в пространството след отпуските? Отговорът обаче е отрицателен. Защото месеците юли и август обичайно са период, пуст откъм новини и едновременно с това предразполагащ публиката към завишена консумация на щекотливи финансово-жълтеникави информационни съобщения по плажовете.

Така лятото плавно ще премине в есента, когато хакерският масив ще бъде разплитан детайлно, а сюжетите от него могат спокойно да гарантират няколко политически скандала, които да захранят новия политически сезон.

Едновременно с това не може да бъде подминато и съвпадението на „хакерските действия" с началото на процедурата за избор на нов главен прокурор. Стартът й вече успешно бе скрит от скандала „НАП". В зависимост от необходимостите нищо не пречи и краят й да премине под този знаменател.

Автор: Полина Паунова, www.svobodnaevropa.bg