САЩ готвят военна операция в Персийския залив
Секция: СВЯТ
20 Юли 2019 13:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ готвят военна операция в Персийския залив

/КРОСС/ САЩ разработват военна операция под кодовото наименование „Страж", целяща да обезпечи безопасността на морските пътища в Близкия изток, това са заявили от американското централно командване, предава РИА Новости, цитирана от Агенция "Фокус".

Подготовката за операцията в Персийския залив започва на фона на задържания в петък от иранската Революционна гвардия танкер, официалната причина за което е нарушение на международните правила, както посочиха от Техеран. Стана известно, че изпълняващият ролята на завеждащ Пентагона Ричард Спенсър е одобрил прехвърлянето на военен контингент в Саудитска Арабия с цел „защита на интересите на САЩ" в региона на Близкия изток.

В заявлението на американското централно командване, се казва, че „се разработва международната морска операция „Страж", която цели подсигуряването на безопасността на ключовите морски пътища в Близкия изток, както и обезпечаване на свободата на мореплаването в света с оглед на скорошните събития в региона на Персийския залив."

Кралят на Саудитска Арабия Салман одобри приемането на американски военни в страната, целящо да обезпечи сигурността в региона, това съобщава Reuters, като се позовава на съобщение от държавната информационна агенция на Саудитска Арабия.

По-рано Пентагона потвърди, че има такива намерение, като официалната причина за тях е да „се подсигури допълнителна бариера" в случай на „възникващи заплахи".

Съобщението идва на фона на информацията за задържан от Иран британски петролен танкер в региона на Персийския залив в петък.

Според британският външен министър Джереми Хънт, фактът, че Иран е задържал британски танкер, показва „тревожни сигнали, според които Иран може би е избрал опасния път на нелегално и дестабилизиращо поведение", предава AFP.

„Нашият отговор ще бъде обмислен и твърд", заяви първият дипломат в съобщение от своята страница в „Туитър". Великобритания „ще подсигури сигурността на нашитe морски превози", категоричен е Хънт.

Правителството на ФРГ осъжда задържането на британските танкер в Ормузкия проток от иранските власти и счита предприетите от Техеран мерки като намеса в гражданското мореплаване, предава ТАСС.

„Правителството осъжда в най-строга форма задържането на два търговски съда в Залива. Това е неоправдана намеса в гражданското мореплаване, която ще изостри и без това напрегната ситуация", се казва в изявлението.

„Настоятелно призоваваме Иран незабавно да освободи и втория съд и неговия екипаж", категорични са от външното министерство в Берлин. Според Германия, последваща ескалация в региона е „особено опасна", тъй като може да „подкопае всички усилия за изход от сегашната криза". „В тази сериозна ситуация сме солидарни с нашите британски партньори", допълниха от Берлин.