Президентското вето падна, купуваме F-16
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Юли 2019 12:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентското вето падна, купуваме F-16

/КРОСС/ Президентското вето върху сделката за покупката на 8 изтребители F-16 беше съборено от парламента. Това окончателно отвори пътя за финализиране на процедурата и покупката на новите изтребители.

128 депутати гласуваха "за" договорите със САЩ, 73 се обявиха "против" и застанаха зад резервите на президента Румен Радев по сделката. Трима се въздържаха.

След повече от два часа дебати партиите в парламента заеха традиционните си позиции по темата без изненади.

От ГЕРБ обявиха мотивите на президента за несъстоятелни. Според депутата от комисията по отбрана Христо Гаджев държавният глава цели с това вето да провали процедурата, като изпуснем сроковете за плащане и така да започнем нови преговори с други страни.

Управляващите изтъкнаха още, че всяко отлагане сега ще ни нареди на опашката, преговорите ще започнат отначало, а цената ще скочи още нагоре. Загубихме 9 години, припомниха бившите военни от управляващата партия, начело с шефа на военната комисия Константин Попов. Бившият командир на ВВС изреди възможните варианти, ако сега отложим сделката, и разкритикува лявата опозиция, че е срещу нея, но не излиза с алтернатива. Колегата му Валентин Радев пък обърна внимание на мотива на президента, че депутатите гласували "по бързата писта" ратификацията. Той съзря противоречие в позицията на юридическия съветник на Румен Радев - проф. Емилия Друмева, по темата за реда на гласуване при ратификации.

"Дали е бърза пистата обаче? Ратификационните законопроекти се приемат на първо и второ четене в едно и също пленарно заседание е практиката, цитира той написаното от проф. Друмева в учебник по конституционно право от 2008 г. А сега тя се опитва да ни убеди, че това е бърза писта, недоумява Валентин Радев.

ДПС отново повтори, че стои зад договорите със САЩ за изтребителите с аргумента, че изобщо не става въпрос за търговска сделка.

България трябва да бъде не само консуматор, но и генератор на сигурност, припомни ангажиментите ни като член на НАТО друг бивш командир на ВВС - ген. Симеоно Симеонов. Пак генерал, но БСП, Кольо Милев, му отвърна: "Не е вярно, че си купуваме национална сигурност. Не е вярно, че с 6 или 8 самолета решаваме проблема на ВВС или модернизацията на българската армия. Първите самолети остават там, те са за обучение на нашите летци и идват чак през 2024 г."

Валери Симеонов пък защити една по-различна позиция - неговите депутати били хем против президентското вето, хем против договора със САЩ.

"Приемаме го като ютюд на поредната сценка, наречена политически театър. Г-н президентът е наложил това вето по чисто политически подбуди - неискрено и лицемерно. Ако искаше да възпрепятства тази сделка, той можеше да наложи ветото на 31 юли, защото тогава е крайният срок за плащането. Той не го направи, което означава, че дейстието му е политическо, проформа и само за да спечели политически дивиденти", отбеляза лидерът на НФСБ.

"Ние няма да подкрепим ветото, но ще гласуваме против закона", заяви Симеонов. НФСБ не можело да приеме, че НС било унизено два пъти - веднъж, че правителството му прехвърлило топката с ратификацията и втори път - "че ще трябва да променяме условията на един предварително обявен конкурс - цена, срокове, офсети". Това ощетявало суверенитета ни.