Радев: Шипка е нашият храм на свободата, съграден с кръвта на българските опълченци и руските воини
Секция: Интервюта
24 Август 2019 13:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев: Шипка е нашият храм на свободата, съграден с кръвта на българските опълченци и руските воини

/КРОСС/ В 12 часа президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част по повод 142 години от Шипченската епопея. Честванията на историческия връх продължават с възстановка на шипченските боеве.
В 20.45 часа държавният глава ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на площад „Възраждане" в Габрово, след което ще се състои тържествена проверка-заря.

Ето и цялото слово на президента на връх Шипка:


Скъпи сънародници,

В жарките дни на август 1877 година съдбата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода, изгряла с обявяването на Руско-турската война, се изправи на този връх срещу ордите на Сюлейман паша, сеещи гибел из Тракия. И ако днес Шипка е нашият храм на свободата, то е защото е съграден с кръвта на българските опълченци и руските воини, които не отстъпиха нито крачка назад.

И днес тук е сборният пункт на хиляди родолюбиви българи, които с признателност и благодарност отново ще поменат безсмъртните.

Преди 85 години народната признателност израсна във величествения Паметник на свободата. Неуморен и непоколебим бронзовият лъв продължава да бди в сърцето на Родината като страж на свободна България. Като символ на държавността и духа, обединяващ българите от всички краища на родните земи.

Тук върху камък е изписан нашият дълг и трябва да помним:

- че на Шипка на клеветата строшен бе зъбът,

- че похитителите на българската история нямат място в бъдещето.

Да отстояваме свободата си срещу посегателства - от чужди и от свои.

Да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот.

Ще израстват нови поколения, но споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее. Ще минават годините, но този паметник няма да запустее. Защото в неговата основата са положени дела, а не обещания, защото са вградени кости, а не празнословие.

Вечна памет на героите!

Да живее свободна и независима България!