Британският музей върна на Ирак най-голямата колекция от откраднати артефакти
Секция: КУЛТУРА
30 Август 2019 14:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Британският музей върна на Ирак най-голямата колекция от откраднати артефакти

/КРОСС/ Британският музей върна на Ирак най-голямата колекция от артефакти, изнесени незаконно от страната и открити на територията на Великобритания, пише „Таймс”.

Церемонията по предаването на експонатите се е състояла в резиденцията на иракския посланик в Лондон. Колекцията включва 156 глинени плочки с клинопис, които представляват административни документи, писма, училищни текстове и математически изчисления. По-голямата част от експонатите са датирани към 2100 и 1800 г. до н.е. и произхождат от третата династия на Ур.

Според изданието, през 2011 г. митническите служби конфискуват товар, внесен във Великобритания от Обединените арабски емирства. В съпътстващите документи е било записано „миниатюрна глинена плочка ръчно производство” с обявена цена в размер на няколкостотин британски лири.

Откритите експонати са предадени на Британския музей за определяне на тяхната стойност. Смята се, че артефактите са били разграбени от местните жители през 2003 г. и изнесени от Ирак в ОАЕ.

Като благодари на властите във Великобритания, посланикът на Ирак е подчертал, че връщането на разграбените иракски съкровища е приоритет на правителството и народа на Ирак.