Местните избори ще струват 70 млн. лв.
Секция: ПОЛИТИКА
04 Септември 2019 09:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Местните избори ще струват 70 млн. лв.

/КРОСС/ Искам борбата на местните избори да бъде достойна и коректна. Нека да можем да се гледаме после в очите, това заяви в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" председателят на съвета на директорите на „Информационно обслужване" - проф. Михаил Константинов. Според него възнагражденията на Секционните избирателни комисии са се вдигнали закономерно, защото именно участниците в комисиите са гръбнака на изборите. Изказването на експерта идва след обявените допълнителни 20 млн. лв. за местния вот на 27 октомври. През изминалата кампания парите за изборите бяха 50 млн. лв.

Професор Константинов обясни, че това са най-скъпите избори в българската история. По думите му увеличението е напълно адекватно, защото е необходимо да се привлекат хора в изборните комисии, които да свършат „тежката" работа в изборния ден. Експертът подчерта, че грешки винаги ще се допускат, но целта е да се заплати достойно. Освен това изтъкна, че допълнително пари от бюджета ще отидат за по-задълбочено обучение на участниците в изборите, както и за информационно обслужване. За да се избегне тежката ситуация от 2015 година в зала „Арена армеец", когато предаването на протоколите и броенето на гласовете беше изключително затруднено, Константинов заяви, че ЦИК е взела фундаментално решение - материалите в Столична община да се приемат на три места. Със сигурност едното място ще е - „Арена армеец", като за момента се проверява дали залите „Универсиада", „Фестивална", НДК са подходящи за местния вот, обясни Константинов.

По повод липсата на машинно гласуване, експертът заяви, че на места в страната ще има 5 вида гласуване. Според Константинов дори да има машинно гласуване, българските избиратели надали ще се възползват на 100% от услугата. Също така посочи, че в Европа подобен вид гласуване не се прилага, освен в части на Белгия. По думите му гласоподавателите в България искат машини, за да се избегнат грешки при обработката на бюлетините.