Папа Франциск е притеснен от обезлесяването на Мадагаскар
Секция: Православие
07 Септември 2019 18:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Папа Франциск е притеснен от обезлесяването на Мадагаскар

/КРОСС/ Папа Франциск отправи днес зов за тревога от "прекомерното обезлесяване на Мадагаскар и призова властите да създават работни места, които не вредят на околната среда, и да се борят с корупцията, предаде Франс прес.

След двудневно посещение в Мозамбик, папата пристигна в Мадагаскар, който също е в "клуба" на най-бедните страни в света.

Пред местни политици, граждани и духовни лица Светият отец насърчи борбата "с корупцията и спекулата, които засилват социалното неравенство". Франциск посъветва властите "да осигурят работни места и доходоносни дейности, които опазват природата и помагат на хората да се спасят от бедността".

Папата, известен с повишената си чувствителност по въпроса за опазването на планетата, изрази особено безпокойство от "прекомерното обезлесяване на Мадагаскар в полза на неколцина души".

Горски пожари, бракониерство, необуздано изсичане на ценни дървени видове и незаконен износ - причините са много, каза Франциск и предупреди, че това излага на риск бъдещето на страната.

Папата призна, че на петия по площ (587 хил. кв. км) остров в света, с 25 милиона жители, деветдесет процента от населението живее с по-малко от два долара на ден и много от хората оцеляват благодарение на свързани с дърводобива дейности.

"Мадагаскар губи всяка година около 200 хил. хектара гори. Според някои прогнози до 2040 г. е възможно голямата част от тропическата гора да изчезне", отбеляза британският посланик в Мадагаскар Филип Бойл, който изслуша речта на Франциск.

 

Тази вечер папата ще се срещне с мадагаскарски младежи и ще участва заедно с около 12 хил. местни католически скаути в молитвено бдение.