Около 500 хил. лв. са предвидени за археологическо проучване на антично селище по трасето на АМ „Хемус“
Секция: Автомобили
11 Септември 2019 16:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Около 500 хил. лв. са предвидени за археологическо проучване на антично селище по трасето на АМ „Хемус“

/КРОСС/ Агенция „Пътна инфраструктура" стартира обществена поръчка за пълно археологическо проучване на открития обект в района на село Градище, по трасето на АМ „Хемус", в участъка от п. в. Белокопитово до п. в. Буховци.
При първоначалното обследване на трасето е разкрит многослоен археологически обект.

По време на предварителното му проучване се откриват селища от бронзовата, римската епоха и Средновековието. Най-многобройни са материалите от втората половина на IV в. и началото на V в. Сред находките присъстват керамика, монети, накити, инструменти, прешлени за вретено, тежести за стан и др. Разкрити са също ями вероятно от къснобронзовата епоха (II хил. пр. Хр.) и ранносредновековна землянка.

Пълното спасителното археологическо проучване на обекта трябва да продължи не повече от 65 календарни дни. Прогнозната стойност на поръчката е 500 хил. лв. без ДДС.
По трасето на АМ „Хемус" в 16-километровата отсечка - от п. в. Белокопитово до п. в. Буховци, за проучване и наблюдение по време на строителството са регистрирани 5 археологически обекта. Общата стойност за предварителното и пълното им археологическо проучване е около 1,2 млн. лв.