Международният мотопробег «Миротворци-2019» завърши с Фестивал на българо-руската дружба на 22 септември
Секция: България - Русия
20 Септември 2019 15:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Международният мотопробег «Миротворци-2019» завърши с Фестивал на българо-руската дружба на 22 септември

/КРОСС/ В Руския културно-информационен център се състоя финалната пресконференция, която съпътства инициативата на Международния автопробег «Миротворци-2019», който тази година е посветен на 140-та годишнината от началото на дипломатическите отношения между Русия и България.
Участниците в пробега тръгнаха на 13 септември от Москва от паметника на гренадирите, паднали в битката за Плевен и преминаха през няколко български града, които са тясно свързани с историята на руската дипломация и руската войнска слава - Русе, Плевен, Варна, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив и София.
„Международният автопробег е едно историко-патриотично мероприятие, което обединява нашите два народа, в едни сложни от политическа гледна точка времена.", каза в обръщението си към участниците в инициативата Олга Широкова - вр.и.д. ръководител на Россотрудничество.

„Много векове история свързват България и Русия. Общата историческа памет е скрепена с кръвта на падналите за свободата на България войни. Завинаги ще остане паметта за руските войници и българските опълченци. Затова сега наш общ дълг е да съхраним тази памет за поколенията", допълни Широкова.
Тя припомни, че едно от най-значимите събития на автомотопробега е пренасянето на бюст-паметника на известния руски дипломат Николай Павлович Игнатиев като дарение за България, който беше поставен в град Пловдив. Именно благодарение усилията на граф Игнатиев, в резултат на сключения Санстефански мирен договор България получава независимостта си.
В автомотопробега участват представители на обществени организации от двете страни - «Мотообединение «Мотобратия во Христе», «Балкански културно-информационен център «Славянски Свят», фондация «Балкански център», «Нощни вълци - София» и др.

От българска страна съорганизатор на пробега е Балканския културно-информационен център. „За нас беше важно да подкрепим нашите партньори.", каза Денчо Златанов - представител на Центъра. Той подчерта, че на ниво дипломация няма никакви скандали и проблеми между България и Русия. Данчо Златанов очерта пътя на пробега и акцентира на историческите корени на добрите отношенията между двете страни. „Важно е ние да пазим мирните и братски отношения между нас.", каза още той.
Автопробегът „Миротворци" ще завърши на 22 септември с Фестивал на руско-българската дружба под знаковото име «МироТВОРЕЦ», посветен на Деня на независимостта на България.