Саудитска Арабия ще привлича туристи с роботи-динозаври и изкуствена луна
Секция: Туризъм
30 Септември 2019 17:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Саудитска Арабия ще привлича туристи с роботи-динозаври и изкуствена луна

/КРОСС/ Осмото чудо на света, най-амбициозният проект на планетата, високотехнологичен оазис насред пустинята – това са част от определенията за NEOM - футуристичният град, който Саудитска Арабия планира да изгради край бреговете на Червено море. 

Саудитска Арабия ще действа с невиждан размах – в плановете й са гигантска изкуствена луна, атракция в стил „Джурасик парк“, пълна с роботи-динозаври, летящи таксита и гладиаторска арена, на която ще се бият роботи. NEOM ще бъде напълно автоматизиран град с акцент върху здравеопазването, най-модерните методи на образование и качество на живот. Планиран е и като икономическа зона, в която приоритетно ще бъде развитието на технологични стартъпи.

За това кой ще помага при създаването на роботите-динозаври може да се съди от членовете на Консултативния съвет на проекта. Там е Марк Райбърт, основател и главен изпълнителен директор на „Бостън Дайнамикс“. Това е американска компания, която е специализирана в роботехниката и която напредва изключително много в последните години. В консултативния съвет са още Карло Рати, професор по градски технологии и планиране от Масачузетския технологичен институт и директор на лаборатория там. Там е и Масайоши Сон, президент на японския конгломерат Softbank Group, както и Джон Росант, основател на фондация „НюСитис“.

Строителството на NEOM и продажбата на акции от Saudi Aramco са ключовите моменти във „Визия 2030“ - амбициозният план на принц Мохамед бин Салман да сложи край на зависимостта на кралството от петрол и да диверсифира икономиката. С гигантската инвестиция от 500 млрд. долара арабската държава иска да се подготви за предстоящата ера, в която значението, а и потреблението на нефт ще намалява. И да вложи приходите от „черното злато“ в комплексен и уникален проект, който ще привлича туристи, предприемачи и постоянни жители.

Проектът се ръководи от суверенния фонд на Саудитска Арабия. За първи път беше анонсиран през 2017 г. Оттогава международните инвеститори подхождат резервирано към участие в него - най-вече заради опасения относно икономическата жизнеспособност на проекта и политическия риск. Въпреки скептицизма в началото на септември бе сключен договори с две местни компании за изграждането на къщи за работниците, които ще строят бъдещото селище. Така нареченото „строително градче“ ще бъде с капацитет да приеме до 30 000 работници.

Плановете на Саудитска Арабия изглеждат впечатляащо, но сега остава най-трудното. Да убедят инвеститори, предприемачи и таланти, че NEOM ще бъдат градът на бъдещето.