Отсечката на магистралата през Кресненското дефиле ще е готова не по-рано от 2025 г.
Секция: Автомобили
02 Октомври 2019 10:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отсечката на магистралата през Кресненското дефиле ще е готова не по-рано от 2025 г.

/КРОСС/ Магистрала "Струма" няма да мине през Кресненското дефиле преди 2025 г. Освен това над половината от сумата за изграждането ѝ може да се плати от България. Това се разбира от искането на страната до Европейската комисия (ЕК), след като на 9 август Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е подала апликационната форма, в която кандидатства за 267.6 млн. евро, или 523 млн. лв., по оперативна програма "Транспорт", съобщава "Капитал". Министерството на транспорта и пътната агенция потвърдиха, че това е реалната сума, а срокът, в който ЕК трябва да отговори на апликационната форма, е три месеца.

Два дни преди АПИ да подаде формата, на 7 август, Министерският съвет взе решение да отпусне до 741 млн. лв. за "Струма". България кандидатства само за част от парите по оперативната програма, тъй като до края на 2023 г. ще може да се завърши само част от лот 3.2. Това е срокът, в който трябва да бъдат завършени проектите в настоящия програмен период 2014-2020 г.

Общата стойност на двете поръчки за проектиране и строителство на източното платно в посока София, които в момента са в ход, е над 1.05 млрд. лв. с ДДС, като това не включва други разходи като отчуждения, строителен надзор и т.н. Сумата от над милиард обаче вероятно поне леко ще се понижи, тъй като цената е критерий в търга, съответно строителните компании ще подадат оферти с по-ниски стойности, за да се състезават.

Цялата отсечка между Крупник и Кресна, включително и реконструкцията на път Е-79, който правителството иска да ползва в посока София, трябва да е готова до края на 2025 г., твърди Министерството на транспорта в отговори до "Капитал".