България има модерна СПА база, но се нуждае от добра реклама с послания
Секция: Туризъм
02 Октомври 2019 16:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България има модерна СПА база, но се нуждае от добра реклама с послания

/КРОСС/ Още от древността хората познават и използват благото на термалните води, това е бил и един от факторите за възникване на много градове, включително и София.

Балнеология идва от латинската дума Balneum, което значи баня, а СПА е акроним на латинската фраза sanitas per aquam, което значи „здраве чрез вода“.

Балнеологичните курорти през римско време са използвани за възстановяване на легионите и да укрепват тяхната военна мощ.
Цялата територия на днешна България е осеяна с римски терми и антични балнеолечебници като Сердика, Германея, която днес е Сапарева Баня, Пауталия (Кюстендил), Аугуста (днес – Хисаря), Сливенските бани - Танзос и Бургаските - Термополис. През 1885 година е написан и отпечатан първият български каталог на минералните води.

През 1882 година се прави първият химически анализ на минерална вода в България от 5 хисарски извора. Правителството на Източна Румелия издава за целта „Правилник за експлоатация на Хисарските бани“ и това се смята за официалното начало на българското балнеолечение.

Днес България разполага със завидното богатство на над 600 минерални извора.

Общият дебит на всички извори е 5000 литра в секунда, но само половината от тях се използват. А всъщност след Исландия България е на второ място по термален минерален ресурс.

Повечето находища са с температура между 37 и 50 градуса по Целзий. Хипертермални извори, тоест такива с висока температура, се срещат предимно в долината на Струма, Места и северното подножие на Западните Родопи.

Най-горещият минерален извор

в страната е при Сапарева Баня. Водата му е пренагрята и излиза под налягане с температура от 103 °.

В Сапарева баня се намира и единственият гейзер-фонтан в България, който от време на време изригва с височина до 18 метра.

Заедно с прекрасния климат, кристално чистият въздух в балнеокурортите ни и естествените находища на лечебна кал България е един своеобразен

СПА рай.
Или поне като потенциал. Защо обаче не сме разпознаваеми като такава дестинация за разлика от други европейски страни, чуйте в разговора със Сийка Кацарова - председател на Българския съюз по балнеология и СПА.

Наскоро стана ясно, че България вече е една от страните, в които здравноосигурените германски граждани могат да идват на профилактика и балнеолечение, което ще се покрива от техните здравни каси. Очаква се това да постави страната ни на европейската карта за здравен туризъм и да привлече много нови СПА туристи.