Започва обучението за професионална квалификация „Приложен програмист“
Секция: Наука
04 Октомври 2019 19:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва обучението за професионална квалификация „Приложен програмист“

/КРОСС/ За трета поредна година започва обучението за професионална квалификация „Приложен програмист", съобщиха от пресцентъра на МОН. Десетокласниците, които желаят да получат квалификация за програмист, могат кандидатстват като попълнят онлайн формуляр до 10 октомври 2019 година на адрес: https://goo.gl/forms/L8VLZtAxhNosq1lX2

Право да кандидатстват имат десетокласници, които не се обучават за придобиване на квалификация по професия от направление "Компютърни науки".
Подготовката, която е по тригодишна програма, се провежда в извънучебно време. Учениците ще се научат да работят с различни операционни системи, езици за програмиране (алгоритмични езици), да използват софтуерни инструменти като интегрирани среди за разработка, инструменти за моделиране, контрол на изходния код и на конфигурациите, системи за автоматизирано асемблиране (build) и автоматизирано тестване. Ще познават и могат да прилагат основните видове алгоритми, структури от данни и начини за добра организация на програмния код, както и да инсталират, конфигурират и администрират необходимия приложен софтуер за работа според изискванията на клиента. Обучението предвижда и умения за тестване и внедряване на приложения.

В периода между 11 и 16 октомври учениците ще получат парола за достъп до приемния тест на посочения при кандидатстването е-мейл. Изпитът представлява тест с определен брой въпроси за проверка на общата компетентност на кандидата и мотивацията му да участва в програмата. Входящият тест ще се проведе на 20 октомври 2019 г. от 10.00 часа и е с продължителност два часа. За тези, които не успеят да се включат на тази дата, е определена втора резервна дата - 27 октомври. Има възможност желаещите да решат теста и втори път, независимо, че са участвали на предната дата. В този случай за участие в класирането за включване в програмата ще се взима по-високия резултат.
След завършване на обучението включените в програмата биха могли да започнат работа в софтуерни компании, като не се изключва възможността това да стане още докато са в XII клас.

Софтуерното професионално образование и обучение се провежда в сътрудничество с университети и с работодатели от ИТ сектора.
Обучението се извършва в 5 центъра, обособени към професионални гимназии, в които разполагат с материално-техническа база. То се подпомага от 5 центъра, обособени към Професионална гимназия по компютърни технологии и системи в град Правец и Технически университет в София, Професионална гимназия по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов" в Русе и Русенски университет „Ангел Кънчев"; МГ „Акад. Кирил Попов" и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски", към Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов" и Университет „Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас и Технологично училище „Електронни системи" и Технически университет в София.

Националната програма „Обучение за ИТ кариера" стартира през 2017 г. с ученици, които през 2017-2018 са в 10 клас, които вече са в 12 клас. Тази година те имаха лятна практика на конкретно работно място. В момента се провежда обучение на различни места по Модул 10 „Алгоритми и структури от данни" с учениците от 12 клас (първи випуск) и по Модул 5 „Обектно ориентирано програмиране" с учениците от 11 клас (втори випуск).
Държавният образователен стандарт за обучението по тази професия е разработен от IT бизнеса. С придобиването на квалификация за приложен програмист, завършилият обучение ще може да работи като по поддръжка на периферни устройства, на софтуер, да инсталира софтуер, да програмира, да поддържа интернет, да е администратор на приложения, уебсайтове и др.