Млади учени споделиха научни резултати
Секция: Здраве
07 Октомври 2019 16:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Млади учени споделиха научни резултати

/КРОСС/ В рамките на заключителен семинар по съвместен проект между Медицински университет - Пловдив и Медицински университет - София, бяха представени резултатите и изградената научна инфраструктура, финансирана от Фонд научни изследвания по конкурс за Държавни университетски научно-изследователски комплекси (ДУНК).
Проектът за Национален университетски комплекс за биомедицински и приложни изследвания (НУКБПИ), с ръководител акад. проф. д-р В. Митев и координатор проф. Радка Кънева, включва няколко структурни звена - Център по Молекулна Медицина (ЦММ) в МУ - София, Център по молекулна медицина и фармакогенетика и Център по имунология към МУ - Пловдив, катедри и лаборатории в двата водещи медицински университета. В тях се извършва изследователска дейност от 2010 г. до момента със средства, предоставени от ФНИ към МОН в размер на 6,235 млн. лв.
По време на семинара ректорът на МУ - Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева представи проекта ПЕРИМЕД, който е вече в процес на изпълнение. Млади учени от двата университета споделиха свои научни резултати и проекти, по които работят. Над 25 докторанти и изследователи взеха участие в научните дискусии и презентации. Бяха отчетени основните постижения в областта на молекулната медицина, геномиката, имунологията и микробиологията, които са оценени на международно ниво и публикувани в престижни научни списания.