Депутатите отмениха съкратеното следствие за умишлени убийства
Секция: ПОЛИТИКА
09 Октомври 2019 11:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутатите отмениха съкратеното следствие за умишлени убийства

/КРОСС/ Окончателно депутатите решиха в случаи на умишлено причиняване на смърт да няма възможност извършителят да се ползва от процедурата на съкратеното съдебно следствие и с признаване на факти и обстоятелства от обвинителния акт присъдата му да бъде намалена автоматично с 1/3. Предложението за промени в Наказателно-процесуалния кодекс бе гласувано на второ четене в пленарна зала, като 92-ма народни представители подкрепиха текста, 62-ма гласуваха "против" и 11 "въздържал се".


Първоначалното предложение бе внесено от БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" и предвиждаше съкратеното следствие да отпадне като възможност в закона и в случаите на умишлено причиняване на тежка телесна повреда. ГЕРБ обаче внесе поправки в законопроекта между първо и второ четене и така съкратено следствие няма да има само за случаите на умишлено причиняване на смърт. Днес депутатите от БСП гласуваха "против" законопроекта и настояха и тежките телесни повреди да бъдат в този списък с престъпления.


Размениха се сравнения с хан Крум и "Ревизор" на Гогол

Дебатът мина с подхвърляния - Емил Димитров-Ревизоро припомни на Крум Зарков, че не е хан Крум и няма нужда да се стига до ситуации "око за око", "зъб за зъб" и т.н., а Зарков му отвърна с репликата, че макар да е Ревизор е далеч от стила на Гогол. Ревизоро смеси и няколко процедури като опита да даде пример с лидера на "Атака" Волен Сидеров, който е поискал споразумение с прокуратурата, но въпреки това наказанието му не било намалено, а напротив - увеличено двойно. В тоталното объркване на текстове от наказателното право се стигна и дотам Корнелия Нинова да чете извадки от Наказателния кодекс от трибуната на парламента.


По същество в дебата отново имаше реплики и твърдения коя партия първа е направила предложенията за промени в закона, кой от кого е взел готовия текст и кой го е внесъл в Народното събрание.


"Жалко е, след като достигнахме консенсус и се събрахме на първо четене, сега днес да се предлага този текст да бъде сериозно осакатен като от него отпаднат текстовете за тежки телесни повреди. Това предложение не е издържано. Ние като законодател трябва да сложим границата. От БСП от години насам твърдим, че границата е там, където се посяга на човешкия живот и телесна неприкосновеност", настоя Крум Зарков от БСП. Според него, последният вариант на промените в НПК искат да покажат, че ГЕРБ не падат по гръб.


Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" подчерта, че настояват съкратеното следствие да отпадне и за тежките телесни повреди, но въпреки това посочи, че и този вариант е крачка към успешната промяна в законодателството.


Депутатите смесиха няколко различни процедури

Павел Шопов от "Атака" заяви, че промяната се прави под обществен натиск и недоволство като припомни, че институтът на съкратеното следствие бе въведен през 2006 г. "във вихъра на либералническата вакханалия". Той допълни, че изобщо трябва да отпадне тази възможност, тъй като по думите му, в обществото ще продължава да съществува неудовлетвореност и ненаказуемост, а този институт има задача "да се галят престъпниците".


Емил Димитров-Ревизоро цитира статистиката, представена вчера на заседанието на правната комисия в парламента от зам. главния прокурор Мария Шишкова. По думите му няколко месеца 240 депутати спорят и обсъждат отпадането на съкратеното съдебно следствие за случаите на тежка телесна повреда, а според статистиката на практика през последните 4 години имало само един случай, в който е поискана редукция на наказанието по този текст от закона и дори не е сигурно, че съдът е намалил присъдата.


След това се насочи към друга процедура - за сключване на споразумение с прокуратурата, което се одобрява от съда и посочи, че Сидеров също се е възползвал от тази възможност, но от "Атака" сега настояват тя изцяло да отпадне. От своя страна Явор Нотев опита да обясни, че става дума за тотално различни процедури и настоя за коректност, особено когато се обсъждат народни представители.


Нинова прочете какво е тежка телесна повреда, Ципов настоя за промените в НК

Стигна се и дотам, че лидерът на БСП Корнелия Нинова прочете от парламентарната трибуна какви са резултатите от причиняване на тежка телесна повреда. "Дебатът днес стана твърде експертен и малко объркан, защото объркахме няколко правни института. За какво става дума - ако днес някой изнасили и убие дете и си признае вината, присъдата му се намалява с 1/3. След това може да бъде намалена отново, защото се е поправил в затвора, а може и да бъде помилван. Смятаме, че е справедливо и за тежките телесни повреди да отпадне възможността за съкратено следствие. Колегите от ГЕРБ осакатиха този текст", заяви Нинова. И заключи, че докато ГЕРБ управлява страната няма да има справедливост.


Красимир Ципов от ГЕРБ опита да обясни, че в политическото говорене непрекъснато се бърка и в това, че не става дума за признаване на вината (което може да се отрази като смекчаващо вината обстоятелство), а за признаване на фактите и обстоятелствата в обвинителния акт (което води след себе си до редукция на наказанието с 1/3 в сегашния вариант на закона). И върна обсъждането към предложенията, които първоначално направиха от ГЕРБ, но не в НПК, а в Наказателния кодекс.


"Дебатът, който водим след внасянето на тези законопроекти е, дали да има справедливо наказание. Само че това не се решава в НПК. Текстовете са в НК. Чухме спекулации, ГЕРБ бил виновен за това или за онова, за липсата на справедливост. Когато се въведе текста за първи път, това беше защото имаше постановени присъди под минимума. Можем ли да дадем гаранции с промени в НПК, а не в НК, че няма да има присъди под минимума? Не можем да дадем гаранции. Дори да ограничим за всички тежки престъпления, пак не можем да дадем тази гаранция - а това е, което очакват близките на жертвите и на пострадалите", заяви Ципов.


Той припомни, че преди да бъде въведен първоначално текстът, регламентиращ съкратеното следствие, са били прекратени много дела заради изтекла давност, имало е загубени експертизи и свидетели, които са забравяли показанията си. Именно заради забавеното правосъдие от Европейския съд по правата на човека в Страсбург и от Европейската комисия са дали указания за въвеждането на съкратеното следствие и то все пак дава резултати.

Източник: dnevnik.bg