Мая Манолова: Тротоарите са изпитание за столичани
Секция: ПОЛИТИКА
09 Октомври 2019 13:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мая Манолова: Тротоарите са изпитание за столичани

/КРОСС/ „В „Манастирски ливади" няма тротоари. Те са пълни с автомобили вместо с пешеходци, а там, където има тротоари, те са в безобразно състояние. Така, за съжаление не е само в „Манастирски ливади", така е в целия град. Те са изпитание за столичани"
Това каза при среща с майки с детски колички в кв. „Манастирски ливади" гражданският кандидат за кмет на столицата Мая Манолова и ги увери, че това ще се промени в нейния мандат като кмет.


„В предизборната си програма съм заложила на четиригодишна програма за възстановяване, ремонт и изграждане на тротоари, които са част от средата за пешеходци. Залагаме и на по-добро улично озеленяване и осветления, така че средата да е естетична и безопасна за гражданите, на по-добра проходимост в центъра на града и в кварталите, на свързаност между отделните зони, на достатъчен брой пешеходни пътеки, които да са обозначени с качествена маркировка, на реконструкция на подлезите на града в съответствие с европейските норми", каза още Манолова.


„Средата трябва да е по-достъпна за хората с увреждания, за майките с колички, затова сме предвидили конкретни мерки - скосени тротоари, рамки и платформи за подлезите, както и работещи асансьори за метрото, защото това в много от случаите е недостъпно за хората с увреждания и за майките с количките дори в центъра на града, а какво остава по кварталите", посочи още Манолова.


По думите на Манолова пътната безопасност е пред скоби. „Вчера бях в „Подуяне", където, пред 95-то училище, се е случил инцидент точно на първия учебен ден заради недобра маркировка, заради недобре обмислено действие на светофарите, така че там също има проблеми с безопасността на децата, с маркировката и тротоарите, и децата ежедневно са изложени на риск", подчерта още тя.


Според Манолова е подобна ситуацията около много други училища и детски градини в столицата, а като решение тя посочи следните мерки - пътна маркировка, която да осигурява пешеходна безопасност и безопасност на движението по улиците, особено в районите с много деца, ефективно и интелигентно управление на светофарите, така че да осигуряват безопасност при преминаването, достатъчно тротоари около местата, които се посещават от деца - училища, детски градини, спортни зали, паркове, площадки.


„Програмата ми залага преференции за хора с увреждания, за социално слабите и за хора в социални и здравни заведения по отношение на синята и зелената зона. В момента с привилегии са общинските служители и техните близки, които разполагат с карти за безплатно паркиране в „синя" и „зелена" зони и това ще бъде веднага прекратено, защото не те са нуждаещите се от подкрепа хора", каза още Манолова.


„Ще сложа точка на това. Програмата ми предвижда всички средства от „синя" и „зелена" зони да се инвестират в изграждането на паркинги и в центъра на града, и в кварталите, както и буферни паркинги по крайните спирки на метрото, допълни още тя.

video: https://www.youtube.com/watch?v=jBS7tHEu72U