Родителите на изоставеното бебе търсили помощ от социалните
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Октомври 2019 16:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Родителите на изоставеното бебе търсили помощ от социалните

/КРОСС/ Родителите на изоставеното бебе в София са посетили вчера Агенцията за социално подпомагане (АСП) в район Люлин. Съобщили, че не могат да гледат детето и искали да го изоставят. Бащата казал, че лелята биела жена му, защото бебето плачело постоянно, съобщава бТВ. Това се случило около 17 ч., след което изчезнали. А социалните не могли да установят контакт с тях след това. До момента, в който мобилният екип получил сигнал късно снощи за изоставено бебе. Справката днес показала, че ставало дума за едно и също семейство.

Преди няколко месеца двамата родители кандидатствали за помощ, но от АСП установили, че бащата е управител на няколко фирми и не отговаряли на критериите за доход. Затова помощи не са отпуснати. Мъжът заявил, че те били фиктивни и нямали достатъчно средства. Също така имал заболяване и ТЕЛК. 24-годишната майка не е работила до този момент. Майката е получила еднократна помощ при раждане.

На този етап няма информация дали родителите имат собствено жилище. Ще бъде направен опит от социалните за работа със семейството. Детето може да остане в дома за медико-социални грижи до един месец от постъпването му. Единствено чрез решение на съда този срок може да бъде удължен. В това време ще се търси възможност 6-месечното момченце да бъде настанено при близки или далечни родинини, за да бъде в семейна среда. От началото на годината социалните в район Люлин са получили сигнали за 10 изоставени деца на различна възраст.