Путин: Русия разработва уникално оръжие
Секция: Русия
15 Октомври 2019 15:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин: Русия разработва уникално оръжие

/КРОСС/ В момента, в който в други страни ще се появи хиперзвуково оръжие, Русия вече ще има нещо по-ново, над което работят местните учени. Това разказа руският президент Владимир Путин в интервю за ТВ каналите Al Arabiya, Sky Nеws Arabia и RT Arabic, цитиран от Russia Beyond.

Според руския лидер става въпрос за уникално оръжие, с каквото не разполага никоя друга държава в света: ракетни комплекси, летящи не по балистична, а по настилна траектория с хиперзвукова скорост. Москва е разработила и ударни комплекси, способни да преодолеят всяка система за ПРО.

Путин отбеляза, че Русия е обезпокоена от ситуацията, свързана с глобалната стабилност и сигурност. САЩ се изтеглиха от договора за противоракетна отбрана, след това и от Договора за ракетите със среден и малък обсег и остана единствено договорът СНВ-3: ако и той бъде ликвидиран, светът ще стане по-опасен и по-непредсказуем, предупреди руският президент.

Русия не иска втора Студена война, но ако такава настъпи, тя ще засегне страната в най-ниска степен: Москва разполага с ексклузивни видове оръжие.

"Гонката във въоръжението е нещо лошо и тя не вещае нищо хубаво за света. Но ние няма да се впускаме в прекомерни за нас бюджетни разходи", каза Путин.