САЩ признаха арменския геноцид
Секция: СВЯТ
30 Октомври 2019 08:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ признаха арменския геноцид

/КРОСС/ Камарата на представителите на САЩ предприе историческата стъпка днес с приемането на резолюция, официално признаваща арменския геноцид, съобщи АФП.

Поздравления и аплодисменти избухнаха, когато камарата гласува с 405 срещу 11 гласа в подкрепа на резолюцията „потвърждаваща признаването от САЩ за геноцида в Армения.“ в Конгреса на САЩ.

Арменците твърдят, че масовите убийства на техниия народ от 1915 до 1917 г. са били геноцид, твърдение, признато от около 30 страни. Турция категорично отрича обвинението в геноцид.

Камарата на представителите на САЩ също така почти единодушно одобри и законопроект за въвеждане на санкции срещу Турция за военната й операция в Сирия, както и за закупуване на руските системи С-400.

Според законопроекта, заради въвеждането на войски в Сирия и придобиването на руска военна техника се предлага налагане на санкции срещу висши турски служители, включително министъра на отбраната, блокиране на активите на турски служители и налагане на санкции срещу турските банки Halk Bankasi или Halkbank.

Документът изисква също така Конгресът да предостави информация за активите на семейството на турския президент Реджеп Ердоган в САЩ за по-нататъшно обсъждане.

На свой ред Турция регира остро на действията на САЩ.

Турският външен министър Мевлют Чавусоглу осъди решението на Камарата на представителите на САЩ, която гласува в полза на признаването на арменския геноцид, като го нарече „срамно“.

Според Чавушоглу, САЩ се опитват да „отмъстят“ с това решение, че Турция се е намесила в плановете на САЩ, провеждайки операцията „Мирна пролет” в Сирия.

„Тези, чиито проекти са разочаровани, се обръщат към вече остарели резолюции. Онези, които вярват, че ще отмъстят по този начин, грешат. Това срамно решение на тези, които използват историята в политиката, не означава нищо за нашето правителство и народ.”, написа външният министър Чавушоглу в Туитър.