Мика Зайкова: Бюджет 2020 е добре фризирано дежа вю
Секция: Интервюта
30 Октомври 2019 16:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мика Зайкова: Бюджет 2020 е добре фризирано дежа вю

/КРОСС/ "Новият бюджет на страната е едно добре фризирано дежа вю от предишните бюджети. В него няма нищо ново", коментира икономистът Мика Зайкова в интервю за БГНЕС. По думите й в предложената от правителството бюджетна рамка няма нищо, което да напомня, че идва рецесия, че световната икономика се намира в доста неприятно положение.

На фона на тези сигнали, бюджетът ни звучи доста оптимистично, смята Зайкова.

Тя не е съгласна с твърденията, че се очаква ръст на икономиката с 3.4% при положение, че Световната банка преди седмица свали ръста до 3.1%.

Дори Кристалина Георгиева, която дава най-оптимистичният ръст и ЕК са написали ръст от 3.3% с мъка. Така, че едва ли България ще достигне през 2019 ръст от 3.4%, подчерта Зайкова. И добави, че като се прочетат внимателно заложените параметри ще се види, че българският бизнес не е в състояние да даде приходи на държавата, които да гарантират нещо различно.

От своя страна Икономистът Любомир Дацов смята, че макрорамката и икономическите показатели са леко оптимистични. Основната ми забележка е, че правителството не води антициклична политика, а помпа разходите. Определено според мен го правят целенасочено. Определено се опитват да стимулират определен брой политики, казва той.

Според Дацов и в самите приходи на бюджета има доста резерви. В структурно отношение има известно разминаване между развитието на приходите и самата макрорамка.

"Най-голямата въпросителна е това, което се случва с капиталовите разходи. Според мен би трябвало да бъдат малко по-високи от гледна точка на това, че към момента е безобразно ниско усвояването на еврофондовете, повтарят сценария от предишния финансов период, когато в последния момент направихме всичко. Само че този път усвояването и нивото е с няколко процента отдолу", коментира бившият заместник-министър на финансите.