Русия се обявява за създаване на Голямо евразийско партньорство
Секция: Русия
03 Ноември 2019 16:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия се обявява за създаване на Голямо евразийско партньорство

/КРОСС/ "Русия се обявява за създаване на Голямо евразийско партньорство с участието на държавите от Евразийския икономически съюз, АСЕАН, Шанхайската организация за сътрудничество, "евентуално и други структури", заяви руският премиер Дмитрий Медведев на срещата на високо равнище в Банкок на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, предаде ТАСС.

Лидерите на обединението единодушно подкрепиха тази идея през май 2016 г. на срещата на върха Русия - АСЕАН в Сочи, отбеляза Медведев.

По думите му в дългосрочен план новото партньорство ще даде възможност да се съгласуват големите интеграционни и инфраструктурни проекти.

Москва приема за предпоставка, че партньорството трябва да се гради въз основа на взаимно зачитане и принципа за обща изгода, че то ще бъде отворено за присъединяване на всички заинтересовани страни, добави руският премиер.

Русия вече направи стъпка в тази посока, отбеляза той, напомняйки за подписания меморандум за разбирателство в икономическото сътрудничество между Евразийската икономическа комисия и АСЕАН.

Евразийският икономически съюз е сключил споразумения за свободна търговия с Виетнам и Сингапур, преговаря и с други страни от Асоциацията, а Евразийската икономическа комисия е подписала документи за сътрудничество с Камбоджа, Тайланд и Индонезия, посочи Дмитрий Медведев.