Изграждаме нова научна лаборатория в Антарктида
Секция: Наука
04 Ноември 2019 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изграждаме нова научна лаборатория в Антарктида

/КРОСС/ "В рамките на 28-ата полярна експедиция в Антарктида, която предстои в средата на месеца, ще започне изграждането на нова научна модерна лаборатория", каза директорът на Българския антарктически институт Христо Пимпирев:

"Там се правят едни много сериозни научни изследвания, правят се проби за генетичен анализ, много финни научни изследвания. Когато се съберат пробите в тези тежки условия, тези проби трябва да се запазят преди да стигнат до обитаемите континенти, където могат да се извършат тези прецизни изследвания. Затова трябва да имаме лабораторни условия, в които да ги запазим, а не да бъдат погубени преди да стигнат да пропътуват няколко хиляди километра".

Собствен проект за изследване на хората на Антарктида има Иглика Трифонова - председател на Асоциацията на младите полярни изследователи:

"Хората там доста се променят. Създават едно специално общество, което е като семейство и всъщност това е много малко изследвано на Антарктида, защото там повечето изследователи изследват природата, но хората също са интересни, така че очакваме да видим какви резултати ще се получат".