Вижте нестандартен прототип на BMW от 80-те с V16 мотор (Снимки)
Секция: Автомобили
04 Ноември 2019 14:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вижте нестандартен прототип на BMW от 80-те с V16 мотор (Снимки)

/КРОСС/ Един секретен проект на BMW от 80-те години на миналия век показват доста оригинални идеи.

Преди около 40 години емисионните стандарти и изискванията за сигурност не играеха толкова сериозна роля в автомобилната индустрия. Именно тогава се родиха някои изключителни проекти, като този секретен прототип на BMW, предава Autoclub.


Става дума за т.нар. "Goldfish" или "Secret Seven", който представлява идеята на баварците от 1987 година за флагманска версия на тогавашната Серия 7. Концепцията е била това да се превърне в най-бързия сериен седан на пазара.
За целта моторът е трябвало да бъде голям, наистина голям. "Секретната седмица" получава 6.7-литров V12 агрегат, който на практика представлява V12 с добавени четири допълнителни цилиндъра.

За да функционира добре моторът, той получава специална система за управление на горивото и запалването, която разделя условно агрегата на два 8-цилиндрови редови мотора. Резултатът е 408 к.с. и ускорение от място до 100 км/ч за около шест секунди. Впечатляващи резултати за онова време.


Поради размерите на агрегата, в предния кош не остава място за охладителните радиатори. Именно заради това, охладителната система е изтеглена в багажника, като това обяснява и огромните хриле, които виждате на задните калници.

За жалост, отново емисионните рестрикции слагат край на проекта и така той никога не достига до серийно производство.