Какво да хапвам за силен имунитет?
Секция: Здраве
06 Ноември 2019 11:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какво да хапвам за силен имунитет?

/КРОСС/ Част от профилактичните грижи срещу грипа и останалите, инфекции, характерни за студеното полугодие, в основата си включва поддържане на оптимални сили на организма и осигуряване на необходимите нутриенти за добро функциониране на имунната система. Специалистите разглеждат няколко групи нутриенти, които са ни особено ценни за целта:

1. Белтъчини


Белтъчините или протеините са основният градивен елемент на тялото, но и суровина, осигуряваща образуването на имунни клетки, антитела. Без тях имунната система губи механизмите, чрез които въздейства на чуждите тела.
За целта не е необходимо да консумираме огромни количества белтъчини, но е необходимо да поемаме различни видове белтъци, съдържащи се в месото, яйцата, млякото, млечните произведения, рибата. Висококачествени протеини могат да бъдат осигурени и чрез комбинация от зеленчуци, пълнозърнести храни, явки, варива и соеви продукти.

 

2. Витамин А

Този витамин дава силата на един от най-важните органи в нашето тяло, също играещ роля в имунната му защита - кожата. Витаминът или неговите прекусори се съдържат в ярките оранжеви, червени и зелени зеленчуци. Такива са морковите, червените чушки, кайсиите, спанакът, калето, сладките картофи. На витамин А е богат и яйчният жълтък.
Понастоящем в магазинната мрежа се предлагат и допълнително обогатени с него продукти, зърнени храни и мляко, най-често.

 

3. Витамин С

Витамин С играе съществена роля в имунната защита на организма. Той стимулира образуването на антитела, които захващат опасните токсини в организма, преди те да са станали опасни за него. Тялото ни не трупа запаси от витамина. Той и бързо губи свойствата си, изложен на външна среда и затова се налага да го осигурява ежедневно от пресни източници. Такива са плодовете и зеленчуците и най-вече портокалите, грейпфрутите, мандарините, ягодите, папаята, червените чушки и доматите.

 

4. Витамин Е

Витамин Е е един от най-силните антиоксиданти. Заедно с витамин С поддържа клетките здрави и предпазва от свободните радикали и други неблагоприятни за организма ни частици.
Намира се в пълнозърнестите продукти, някои от които може да са допълнително обогатени с него; ядките, семената и зеленчуковите масла.

 

5. Цинк

Цинкът е есенциално необходим за заздравяването на рани. Той е елемент, който специално е използвам от имунната система за обезвреждане на чужди тела. Негови източници са крехкото месо, пилешкото, морските дарове, млякото, пълнозърнестите продукти, варивата, семената и ядките.
С цинка обаче не бива да се прекалява, ето защо вариантът с хранителните добавки невинаги е най-удачният. По-високите дози от минерала имат обратен ефект - отслабват способността на организма да се защитава от вирусни и други инфекции.

 

6. Пробиотици

Имунитетът си до голяма степен дължим на действието на чревната микрофлора, затова поддържането ѝ е от ключово значение за здравето. Пробиотици приемаме най-вече от млечни произведения като киселото мляко. Това обаче не е единственият им източник, туршиите са също един вкусен вариант за тяхното осигуряване.


За да функционират пробиотиците, на тях им трябва специфична храна - не случайно могат да се намерят комплексни хранителни добавки, които освен тях съдържат и пребиотици.


Специалистите препоръчват да се осигуряват на организма и достатъчно фибри, които отново могат да постъпят в него чрез консумацията на зеленчуци, плодове, пълнозърнести продукти, варива и ядки.

Източник Пулс