Учреди се Академичен съвет по пътна безопасност
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Ноември 2019 13:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учреди се Академичен съвет по пътна безопасност

/КРОСС/ Стартира работата на Съвета за сътрудничество с академичните и научните среди в областта на безопасността на движението по пътищата. Той се създаде по инициатива на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата", като участие в него взимат представители на акредитираните университети имащи отношение към темата, както и на Българска академия на науките.

Ще се създаде единна база данни с научи разработки посветени на теми свързани с безопасността на движението по пътищата. Това е една от инициативите, която бе обсъдена по време на първото заседание на съвета. „Целта пред нас е да използваме постиженията на науката при формиране на политиките по безопасност на движението по пътищата. По този начин те да бъдат много по-устойчиви и резултат не само отнаучените уроци от практиката, но и в резултат на задълбочени изследвания", подчерта председателят на ДАБДП Малина Крумова, при официалното откриване заседанието. По думите ѝ академичните среди трябва и могат да бъдат по-ангажирани с процеса на формиране на публичните политики, особено в областта на пътната безопасност.

В рамките на академичният съвет ще бъдат обсъждани и всички сериозни законодателни изменения, стана ясно по време на заседанието. Обсъден бе и график на заседанията на съвета в период от една година напред, а освен регулярни ще има възможност за свикване и на извънредни срещи на неговите членове. Всички участници в дискусията се обединиха около мнението, че подобряването на обучението от най-ранна детска възраст е основен приоритет, по който теория и практика трябва да обединят усилия за постигане на най-добри резултати. Инициатива, по която ще се работи през 2020 г. в рамките на съвета е и свикване на Международна научна конференция посветена на проблемите на пътната безопасност.