Атина и Пекин подписаха 16 междуправителствени споразумения
Секция: СВЯТ
11 Ноември 2019 18:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атина и Пекин подписаха 16 междуправителствени споразумения

/КРОСС/ Атина и Пекин подписаха 16 междуправителствени споразумения, по време на първия ден от двудневното посещение в Гърция на китайския президент Си Цзинпин. Те са израз на силният китайски интерес за инвестиции в южната ни съседка.

Китайски държавни фирми се включват в изграждане на съвместни проекти на територията на Гърция. Държавната банка на Пекин гарантира нови инвестиции на  компанията „Коско“, която оперира пристанище Пирея. Четвъртата по мощ банка в света открива представителство в Атина.

Особен интерес за гръцката икономика е желанието на китайски фирми да участват в изграждане на възобновяеми източници на енергия. Пекин се включва в проекта за електровръзката между остров Крит и континентална Гърция.    

Сред подписаните споразумения е разрешението за внасяне на качествена гръцка земеделска продукция на китайския пазар.

За задълбочаване на двустранните търговски отношения се открива в Атина гръцко-китайска търговска камара.

Премиерът Кириакос Мицотакис получи официална покана през април следващата година да посети Пекин.

С прекъсване от 11 години китайски президент посещава Атина, което според коментарите, е израз на желанието на Пекин да си сътрудничи с Гърция в рамките на инициативата "Един пояс, един път".

Президентът на Китай ще присъства и на откриването на първия в Гърция клон на Банката на Китай. А преди да отпътува от страната във вторник Си Цзинпин ще посети и новия музей на Акропола.