В Санкт Петербург подписаха продължение на руско-българското споразумение "Нов български роман"
Секция: КУЛТУРА
18 Ноември 2019 12:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В Санкт Петербург подписаха продължение на руско-българското споразумение "Нов български роман"

/КРОСС/ Директорът на Българския културен институт в Москва Буряна Ангелакиева и генералният директор на Държавната библиотека за чуждестранна литература в руската столица "М. И. Рудомино" Михаил Шепел подписаха двустранно споразумение за продължаването на проекта "Нов български роман". Церемонията по подписването се състоя в Санкт Петербург на 15-и т.м., в рамките на VIII Международен културен форум и в присъствието на представители на Министерство на културата на България.

Проектът "Нов български роман" е насочен към популяризиране на най-добрите образци на съвременната българска литература в рускоезичното пространство. Споразумението включва съвместна работа по издаването на поредица от книги и организирането на съпътстващи събития в двете страни през следващите три години.

Проектът е насочен и към съвместна работа по развитието и поддържането на българско-руския художествен превод.

Сред издадените до момента книги по проекта, които се радват на голям читателски интерес, са "Майките" на Теодора Димова, "Естествен роман" на Георги Господинов, трилогията на Анжел Вагенщайн "Прокудените. Двадесетият век" ("Петокнижие Исааково", "Далеч от Толедо", "Сбогом Шанхай").

VIII Санкт-Петербургски международен културен форум се организира от Министерството на културата на Руската федерация и тази година се проведе в периода от 14 до 16 ноември. Събитието обединява водещи експерти в областта на културата, обществеността и академичните среди от целия свят.

По време на събитието участниците влизат в открит диалог и обмен на опит за развитие на международно сътрудничество и обсъждат актуалните тенденции в областта на културата. Богатата фестивална и концертна програма включва най-добрите руски и чуждестранни театрални представления, гала концерти, филми, специални срещи с известни настоящи режисьори, музиканти, театрални и филмови артисти.

Предстои да видим кои ще са следващите български творци, чиито произведения ще бъдат оценени на този голям пазар, какъвто представлява Русия и рускоезичния свят.