Мобилните оператори ще получат честоти за изграждане на 5G мрежа до средата на 2020 г.
Секция: Технологии
18 Ноември 2019 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мобилните оператори ще получат честоти за изграждане на 5G мрежа до средата на 2020 г.

/КРОСС/ Мобилните оператори ще получат честотен ресурс, на който да започнат да изграждат мобилните мрежи от пето поколение до средата на 2020 година, казва в интервю за вестник "24 часа" председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Иван Димитров.

Това обаче не означавало, че още догодина на територията на цялата страна ще има 5G покритие. Димитров прогнозира, че вероятно ще се изградят мрежи основно в големите градове.

Председателят на КРС казва също, че комисията е направила предложение до правителството за оптимизиране на таксите за радиочестотния спектър, така че с новите такси държавата да създаде необходимите условия за насърчаване на развитието на 5G.

В отговор на въпрос Иван Димитров посочва, че как на практика ще бъдат разпределени честотите - на търг или по друг начин, ще зависи от интереса и инвестиционните намерения на мобилните оператори.

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията казва в интервюто, че се наблюдава тенденция към намаляване на жалбите, свързани с дейността на мобилните оператори.

"До края на октомври 2019 г. са постъпили общо 1897 жалби в КРС. За сравнение, за същия период на 2018 г. жалбите са 2601", уточнява Иван Димитров. Най-често оплакванията са по отношение на тарифи и сметки, прекратяване на договори, пограничен роуминг и услугата пренос на данни в роуминг извън ЕС.