ЧЕЗ отпуска социална стипендия по програмата си за насърчаване на професионално образование
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Ноември 2019 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЧЕЗ отпуска социална стипендия по програмата си за насърчаване на професионално образование Стипендията, по която Дружеството си сътрудничи с фондация „Сирак“, се предоставя на сираци или полусираци

/КРОСС/ ЧЕЗ се включва като дарител към програмата „Нашето бъдеще“на фондация „Сирак“. Дружеството ще предоставя едногодишни стипендии на сираци и полусираци отпрофесионални гимназии с технически профил на територията на Западна България.

Първият стипендиант е ученик от 11 клас в професионалната гимназия по механоелектротехника „Никола Вапцаров“, гр. София. Сертификатът за стипендията бе връчен от Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България и Маргарита Матева-Йорданова, председател на фондация „Сирак“.

За стипендия на ЧЕЗ могат да кандидатстват ученици сираци или полусираци, редовно обучение, от професионалните гимназии на лицензионната територия на ЧЕЗ в Западна България в направление „електроенергетика“.

Те трябва да имат общ успех от предходния срок, равен или повисок, от много добър 4,50. Подборът се извършва чрез оценка по документи от съвместна комисия между фондация „Сирак“ и ЧЕЗ. Стипендията е в размер на 1440 лв. за една календарна година. 

„Радваме се, че в лицето на фондация „Сирак“ открихме партньор, заедно с когото да продължим да развиваме стипендиантската си програма и да помагаме на младите хора, избрали енергетиката за свое призвание, давайки по този начин своя принос за развитие на професионалното образование в България,което ние превърнахме в център на нашата политика за социална корпоративна отговорност“, каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България при връчването на сертификата.

„Сърдечна благодарност на екипа на ЧЕЗ, с който работихме, и лично на г-н Карел Карл за сътрудничеството и присъединяването им към стипендиантската ни програма “Нашето бъдеще”.

С тазии стипендия ние заедно казваме на нашите деца, загубили родители, че техните усилия за постигане на добро професионално образование и реализация са изключително важни за нас и ние ги подкрепяме в тяхната амбиция да успеят”, каза Маргарита Матева-Йорданова, председател на Фондация “Сирак“.

ЧЕЗ развива дългосрочна политика в подкрепа на професионалното образование в България. Част от тази политика е конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ“.

Той стартира през 2012 г. и е насочен към ученици от 12 клас на професионалните технически гимназии на територията на Западна България. Освен стипендия, победителите в конкурса получават и възможността да кандидатстват с оценката от изпита във висши учебни заведения с технически профил на територията на Западна България, както и да започнат своя професионален път от Групата ЧЕЗ в България.

През 2018 г. Дружеството разшири конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, като включи в него и студенти от електротехнически специалности.Досега в състезанието са кандидатствали над 850 ученици и студенти, от които 54 са получили стипендии. 17 от тях работят в ЧЕЗ. Повече подробности за конкурса и правилата може да бъде намерени на сайта: www.stipendiant.com