Левицата предлага по-голяма събираемост на данъците
Секция: ПОЛИТИКА
18 Ноември 2019 15:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Левицата предлага по-голяма събираемост на данъците

/КРОСС/ "ГЕРБ и коалиционните партньори работят на парче, нямат философия за бюджетната политика на България. Нямат виждане какво ще стане с българската икономика през следващата година, а страните в Европейския съюз започват многогодишно бюджетиране. Те са направили един счетоводен бюджет "дал Кольо, взел Кольо", изравнили са приходите и разходите и казват толкова пари имаме и толкова разпределяме". Това коментира пред БНР проф. Румен Гечев, депутат от "БСП за България" и зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси. В предаването "Неделя 150" проф. Гечев уточни, че от левицата предлагат да се увеличи събираемостта на данъците:

"Това, с което се гордеят от ГЕРБ, че преизпълняват плана по бюджетните приходи, се случва, защото тези "юнаци" си слагат много ниска летва. Винаги си залагат по-нисък БВП и по-ниски бюджетни приходи, защото много по-лесно се изпълнява такъв бюджет. И защото съгласно Закона за бюджета правителството не може да променя параметрите на бюджета и да преразпределя пари по други пера без разрешението на парламента. Има едно изключение обаче - ако има излишък в бюджетните приходи, то този излишък може да се преразпределя".

Според проф. Румен Гечев въвеждането на плоския данък е било грешка.

Плоският данък се вихри в момента в Таджикистан, в Узбекистан, в Казахстан и в Монголия. В Източна Европа имаше три-четири страни с плосък данък, но той беше почти двойно по-висок от българския. Българският е не само плосък, но и рекордно нисък. Но тези източноевропейски страни вече излизат от този данък. Ние предлагаме умерена скала на прогресивно данъчно облагане".

На въпрос за коментар на предложението на финансовия министър - кметовете да вдигнат местните данъци и такси и да въведат допълнително подоходно облагане, депутатът отговори: "Той прехвърля горещия картоф на кметовете. С местни данъци и такси никъде по света кмет не може да си осигури финансов комфорт. Всеки баланс на кметството, всяко разсрочване на задължение, всяко допълнително финансиране зависи единствено от благоволението на един човек - на министъра на финансите... Ние предлагаме реална децентрализация".