Дончев разкри защо е поискана оставката на Бисер Петков
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Декември 2019 15:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дончев разкри защо е поискана оставката на Бисер Петков

/КРОСС/ Мотивите на премиера Бойко Борисов да поиска оставката на социалния министър Бисер Петков са достатъчно ясни. Това коментира пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев. Според Дончев мотивът за поисканата оставка е бил неизпълненото очакване на премиера за по-високо темпо и по-високи резултати в Министерството на труда и социалната политика.

Вицепремиерът не уточни дали вече е взето решение за наследник на Бисер Петков на поста министър на социалната политика. "В демокрацията е напълно нормално различни обществени групи да изразяват различни позиции", коментира Дончев по повод появилите се протести от различни организации срещу оставката на Петков. Той заяви, че не очаква премиерът Бойко Борисов да върне Петков на поста министър, след като самият Борисов поиска и получи оставката му. "Не мисля, че има конкретен случай, особено от последните дни, което да е причина за това решение на премиера", каза Дончев. По думите му от един министър се очаква да бъде и политически говорител. Дончев каза, че в обществото са се разразили немалко драми, като акцентира върху създадената почти масова обществена психоза, че някой има намерение да взема децата на българите и да ги праща не знам къде. Той смята, че тази тема не е била обяснена достатъчно добре не само от социалното министерство, но и от Министерството на образованието, здравното министерство, народните представители и от целия кабинет.

Вицепремиерът вярва, че един министър трябва да прави политики и с публични послания: "Едно добре скроено публично послание има по-голяма публична мощност дори от закон". "Нямам очаквания да има проблем с приемането на Държавния бюджет за 2020-а г.", коментира Дончев друга тема. По отношение на срещата на Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп, Дончев заяви: "Тези срещи отварят много възможности. Въпрос на достатъчно упорство и добре премерени действия на правителството, за да доведат до резултат. Сферите са енергетиката, сигурността и икономическото сътрудничество". По думите му за енергетика се разсъждава обикновено в идеологически категории - "по координатната система Изток - Запад". Той уточни, че газовата карта на Европа се променя динамично, вече има гъвкави решения. "Ключовите думи са конкуренция и диверсификация", заяви Дончев и уточни, че умните правителства се опитват да осигурят конкуренция, а това означава избор, но това означава и сигурност.

Депутатът и зам.-председател на ДПС Йордан Цонев също коментира пред БНР поисканата от Борисов оставка на социалния министър. "Вероятно натрупани проблеми в системата. Ако премиерът следва тази логика, трябва и други оставки да поиска, защото доста системи стоят нереформирани", отбеляза той. "Няма нищо нелогично в тези оставки, но те вече не са отдушник на натрупаното напрежение", каза Цонев. Според него в България са правени истински реформи по времето на премиера Иван Костов, по времето на СДС, във времето, когато приемаха България в Европейския съюз и НАТО.