Политологът Г. Киряков: Прикриват се истинските аргументи за сериозната рокада в правителството
Секция: Интервюта
02 Декември 2019 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Политологът Г. Киряков: Прикриват се истинските аргументи за сериозната рокада в правителството

/КРОСС/ Прикриват се истинските аргументи за тази сериозна рокада в Министерски съвет. Очевидно има напрежение между министрите и между коалиционните партньори по отношение на социалната политика, коментира политологът Георги Киряков.

„В България няма власт или институция, която да не е заложник по някакъв начин на финансовия министър. В случая заложник е целият Министерски съвет, защото доста от системите са издънени откъм финанси“, допълни Киряков.

Според него в момента има временно укрепване на коалицията с Обединените патриоти, „защото те очевидно са застанали зад искането на социалния министър да вдигне определен тип възнаграждение на определен тип хора“.

„Печели се време, за да се потърси нов източник на финансиране на всички тези огромни ями за поглъщане на обществени средства“, коментира още Георги Киряков.

Миналото седмица изненадващо премиерът поиска оставката на социлания министър Бисер Петков. Аргументът на премиера е "натрупани във времето основания". Подозренията са, че реалната причина е искането на Бисер Петков заплатите на социалните работници за следващата година да бъдат увеличени не с планираните 10% за обществения сектор, а с 15%.