Сачева ще убеждава Синода, че новият закон няма да отнема деца
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Декември 2019 14:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сачева ще убеждава Синода, че новият закон няма да отнема деца

/КРОСС/ Законът за социалните услуги не предвижда и не третира отнемане на деца от семейството. Това заявиха категорично социалният министър Деница Сачева и шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова в Народното събрание.

От ГЕРБ са склонни да отложат засега действието на Закона за социалните услуги, както поискаха Патриотите, но все още обсъждат предложението и едва ли ще се съгласят на срок от половин година, сочи репортерската ни проверка в кулоарите. Вероятно управляващите ще предложат срокът на замразяването на закона да бъде по-кратък и ще го използват, за да убеждават и успокояват, че никой няма да отнема нечии деца. В същото време от ОП подкрепиха Деница Сачева за министър именно срещу ангажимента й да отложи въпросния закон, който провокира обществено напрежение. След срещата, на която тя обеща отлагането му, Сачева стана министър с превес от едва пет гласа.

Днес новата социална министърка бе на среща с парламентарната група на ГЕРБ, за да бъдат обсъдени тревогите на хората във връзка с приемането на закона. Сачева обясни, че за да не бъдат грешно интерпретирани текстове, предстоят разговори с всички парламентарно представени партии, с националното сдружение на общините, изпратена е молба за среща и до Светия Синод. Ще има и срещи с протестиращите, неправителствени организации, организации на хора с увреждания, уточни тя.

„Виждаме, че се преекспонират някои от заложените промени и се интерпретират неточно. Заявяваме ясната позиция и искаме да успокоим обществото, че категорично в този закон не се предвижда отнемане на деца от семействата. Законът има съвсем друг предмет на действие и всяка друга злоупотреба с текстовете с него не е в интерес на обществото", подчерта Даниела Дариткова.

„Подчертаваме, че законът не третира отнемане на деца от семействата и няма за цел да прави това. Напротив, с него се въвеждат стандарти за качество, въвеждат се възможности да има по-голяма инвестиция в социалните работници - в тяхното обучение, квалификация и тяхната отговорност професионална", успокои и социалният министър Сачева.
Тя уточни, че в момента съществуват над 1350 социални услуги, като от тях едва 15% се извършват от напправителствени организации, а останалите 85% - от общините.

„Става дума за различна форма на грижа за хора с увреждания, възрастни хора, бездомни хора, за деца, които имат нужда от подкрепа, от информиране, застъпничество, грижа за хора, които са болни", обясни Сачева.

Министърът добави, че управляващите няма да останат безучастни и не могат да проявяват високомерие към страховете на хората. Затова и се предвиждат серия от разговори със заинтересованите страни.

„Ще започнем разговори с парламентарно представените партии, с Националното сдружение на общините, изпратили сме молба за среща и до Светия Синод, за да чуем и становището на българската православна църква, ще има срещи и с НПО-та, организации на хора с увреждания, както и с орагнизациите на протестиращите.

От началото на следващата година ще бъдат проведени регионални дискусии в 6 области в държавата, така че да се съберат максимално много гледни точки", успокои новият социален министър.

На въпрос кой подклажда страховете на хората, Сачева посочи, че не са инициирали проверки. „Ако има съзнателна злоупотреба със страховете на хората, ще сезираме прокуратурата и органите", закани се тя.

По думите й част от притесненията на хората идват и от наши съграждани в чужбина , които имат трудности с чужди служби.

„Имаме много български граждани, които имат деца без да са в законен брак с граждани от други държави членки на ЕС, те не са направили необходимите постъпки децата им да са български граждани, и имат затруднения, нямат нужната правна защита. Това са страхове, които също ще се опитаме да идентифицираме и съответно да намерим отговор. Но този тип казуси не са обект на Закона за социалните услуги и не са част от основната дейност на социалното министерство. Отчитаме, че сред хората, които протестират, има и такива със своите реални страхове и затова с рационалните техни притеснения ще се опитаме да се преборим. Но с онези, които използват антиевропейска риторика или съзнателно се опитват да разрушат социалната система, със сигурност ще предприемем мерки и ще сезираме институциите", отсече Сачева.