Президентът на МОК с официална позиция след наказанието на Русия
Секция: СПОРТ
12 Декември 2019 08:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът на МОК с официална позиция след наказанието на Русия

/КРОСС/ Президентът на МОК Томас Бах се произнесе по решението на WADA, пуснало гилотина над руския спорт за четири години от най-важните състезания.
Дни преди да се обяви присъдата от Антидопинговата агенция, Бах нарече видяните в доклада манипулации и фалшификации от руска страна по темата с допинга "втрещяващи". Още тогава стана ясно, че той е напълно съгласен, ако санкцията е безмилостна.

"Решенията бяха задължителни и ние ще се придържаме към тях - коментира първият в Олимпийското движение днес. - МОК има в своите нормативни документи клауза, че приема Кодекса на WADA, а всяко решение на Антидопинговата агенция е задължително за нас. Не бе нещо неочаквано, не искам да спекулирам кои отделни асоциации ще реагират със свое тълкувание на наказанието."

Очаква се някои от световните спортни босове в отделните федерации да допуснат руснаците на турнирите си. Други да ги спрат изцяло, а трети - да позволят участие, но без знаме и флаг. Последният вариант ще бъде със сигурност приложен на Олимпийската сцена, потвърди Бах.

Но и на срещата с шефа на МОК стана ясно, че ще има неясноти и проблеми при прилагането на санкцията. Например - много ще е трудно отнемането на домакинства на Русия, вече спечелени и организирани за периода от 4 г., който започва от 2020-а.

Причините са не само в това, че ще е трудно да бъде заменено мястото на домакинството за кратък период. Оказва се, че чисто юридически такова решение е атакуемо.

След коментарите на Бах, се изказа и Юри Ганус, председател на Руската антидопингова агенция. Той бе на срещата на върха на МОК в Лозана, Швейцария.