Папата с послание в защита на околната среда
Секция: Православие
12 Декември 2019 18:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Папата с послание в защита на околната среда

/КРОСС/ Папа Франциск продължи кампанията си против ядрените оръжия, като заяви в годишното си послание за мир, че страхът от ядрено унищожение, въплътен в доктрината за възпирането, дава фалшиво чувство за сигурност, което трябва да бъде заменено от политика, основаваща се на братството и взаимното доверие, предаде Асошиейтед прес.

Посланието на Светия отец за Световния ден на мира, който Католическата църква отбелязва на 1 януари, беше публикувано днес. То продължава основната тема на неговото посещение в Япония, където папата порица като неморално не само използването на ядрени оръжия, но и самото им притежание. Франциск предупреждава и за опасностите за околната среда, свързани с използването на ядрената енергия.

Също както по време на посещението си в Япония в края на миналия месец, папата свързва екологичните проблеми с въпроси на международния мир и сигурност, заявявайки, че мирът изисква нов начин на взаимодействие между хората и планетата.

"Изправени пред последиците от нашата враждебност едни спрямо други, нашата липса на уважение за общия ни дом и нашата разсипническа експлоатация на природни ресурси, смятани само за източник на незабавни печалби, независимо от местните общности, общото благо и самата природа, ние се нуждаем от екологична трансформация", призовава Франциск.

"Всичко това ни дава по-силна мотивация и нов начин да живеем в нашия общ дом, да приемаме нашите различия, да уважаваме и почитаме живота, който сме получили", добавя той.