Южен вятър вдига температурите в събота
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Декември 2019 09:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Южен вятър вдига температурите в събота

/КРОСС/ В събота над страната ще преобладава облачно, в равнините и мъгливо време. Това съобщи дежурният синоптик Георги Цеков от Националния институт по метеорология и хидрология, цитиран от Агенция „Фокус". На места, главно в Южна България, а привечер и в Източна - ще превалява дъжд. В Източна България през по-голямата част от деня ще духа умерен южен вятър и температурите значително ще се повишат. В Западна България вятърът ще е от северозапад, а привечер и в източните райони югозападният вятър ще се смени със северозападен. Максималните температури ще са между 7° и 12°, на места в Източна България до 14-15°. Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за декември - към края на деня ще започне да се повишава.

Над Черноморието ще е предимно облачно, с временни разкъсвания на облачността преди обяд, главно над северното крайбрежие. Привечер и през нощта срещу неделя на места ще превали дъжд. През по-голямата част от деня ще духа умерен юг-югозападен вятър и температурите ще се повишат; привечер вятърът ще се смени със северозападен. Максимални температури на въздуха: 8° и 13°. Температурата на морската вода е 12°-13°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще бъде облачно и мъгливо. На места, главно в Рило-Родопската област, ще има валежи от дъжд, над 2000 метра от сняг. Условия за по-значителни количества има в южните райони от Родопите. Вечерта и през нощта срещу неделя валежи ще има и в масивите от Източна България. Ще духа силен юг-югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 7°, на 2000 метра - около 2°.