Ректорът на Художествената академия подаде оставка
Секция: КУЛТУРА
14 Декември 2019 13:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ректорът на Художествената академия подаде оставка

/КРОСС/ Проф. Николай Драчев е подал оставката си като ректор на Националната художествена академия (НХА) по време на заседание на Академическия съвет на ВУЗ-а в петък, съобщава БНР.

Вече са насрочени избори за нов ректор, като те ще се проведат на 15 януари. Дотогава академията ще бъде управлявана от зам.-ректора доц. Бойка Доневска.

Тази седмица се разбра, че висшето училище има сериозни финансови проблеми, заради които работещите там започнаха протест. Над 200 преподаватели и служители на висшето училище останаха без заплати през ноември и декември. Ректорът твърдеше, че причината е в малкия бюджет на учебното заведение и многото разходи.

Министърът на образованието Красимир Вълчев разпореди и одит в академията. Според него причината за недостига на средства в НХА е, че средствата, които са целево заделени за издръжка на обучението, в това число за възнаграждения на преподаватели и служители, са използвани за плащания по договор за ремонти.

По негови думи причината средствата за заплати и за стипендии в НХА са използвани за строителството на новата сграда на художествената академия, е че университетите у нас са "финансово антономни".

"Ректорът е този, който сам взема решение, не е длъжен да съгласува с никого, изцяло тяхно решение е. Не мога да го държа отговорен, не съм му работодател, академичната общност го е избрала и само тя може да го държи отговорен", коментира той.

Министърът обясни, че МОН няма възможност да дофинансира висшето училище, тъй като всички висши училища се финансират по формула.

"Нашите взаимоотношения са по-скоро като възложител - изпълнител. Ако някой изпълнител остане без възможност да си плати заплатите, не можем да му предоставим повече средства", коментира министър Вълчев. Той посочи, че ще се провери колко е недостигът на средства в момента и дали той може да бъде преодолян в рамките на месец-два. "За съжаление има и неплатени стипендии, това получихме като информация преди два месеца, тогава направихме проверка, а сега очевидно става въпрос за по-дълбок проблем", коментира образователният министър.

От пресцентъра на Академията съобщиха, че е сформирана комисия от членове на Академическия съвет, която ще проведе разговори с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за решаване на проблемите в Академията.

Напрежението там ескалира вчера, след като стана ясно, че за първи път в историята на Академията преподавателите останаха без заплати в два поредни месеца, и то преди Коледа.

"За ноември сме получили само аванс, оттогава не е постъпил нито лев в нашите сметки. Най-лошото е, че никакви обяснения не идваха и всъщност нещата са предизвестени още лятото, когато сме били във ваканция и никой не е сигнализирал в каква ситуация е изпаднала Академията", каза доц. Роберт Цанев от катедра "Резба" пред БНТ.

Ректорът проф. Николай Драчев е в края на своя четиригодишен мандат. Днес той каза, че колегите му основателно протестират за заплатите си, но средствата за Академията са малко.

"Имаме разходи в рамките на тази учебна година, които са неотложни и трябваше да се изпълнят, тъй като ние реално в средата на учебната година трябваше да прекъснем учебния процес", каза още проф. Драчев.

По думите му направените разходи са били неотложни. Ректорът изреди - ток, вода, парно - 396 000 лева, различни услуги - 479 000, командировки - 55 000, ремонти - 64 000. Разведе ни да видим и плачевното състояние на ателиетата, каза той.

"Може ли такова нещо, значи някои ремонти могат да изчакат, но не хората да останат без пари и доколкото и аз вече съм се консултирал - в един бюджет това перо, заплати, е неприкосновено, не може да се пипа, не може да го слагаш в капиталови разходи каквито са ремонтите", коментира обаче проф. Георги Янков от катедра "Плакат и визуална комуникация"

Всичко това наложи свикване на Академичния съвет, който да реши дали ректорът е взел правилните решения и къде са отишли парите за заплати. Така в крайна сметка проф. Драчев подаде оставка, която трябва да се гласува и от Общото събрание.