Под 10% от младежите ни имат намерение за собствен бизнес
Секция: ИКОНОМИКА
11 Януари 2020 11:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Под 10% от младежите ни имат намерение за собствен бизнес

/КРОСС/ 25% от младежите в Европа имат намерение да развиват собствен бизнес, докато в България този процент е под 10 на сто. Това обяви българският еврокомисар по иновациите и образованието Мария Габриел, която участва в провеждащия се в София „Тийноватор Стартъп Уикенд“.

Повече от 300 ученици участват във второто издание на инициативата.

За втора поред година София е домакин на "Стартъп уикенд за ученици от страната". В сблъсъка на идеи, представянето на бизнес начинания и състезанието - проектът ти да е сред най-добрите, участват гимназисти, освен от столицата, а и от Враца и Варна.

"Имам някаква идея, свързана е със здравето и с това как хората успяват да приемат достатъчно количество вода", сподели една от участничките. Друга допълни:

„Нашата бизнес идея е да създадем течност на основата на науката бионика, чрез която ще предотвратим запотяването и изцапването на очилата при лошо време".

Децата ще бъдат напътствани в своите бизнес начинания от гост-ментори, предприемачи или от училищните клубове, със съдействието на които ще моделират и презентират своите идеи.

Българският еврокомисар Мария Габриел ги призова: "Бъдете креативни, бъдете уникални. Вашата идея - не се страхувайте да я споделяте. Нито една идея, нито един талант не би могъл наистина да ни покаже потенциала и красотата си, ако той не е съпроводен с упорит труд".

В първия ден на форума учениците и менторите работят по формирането на своите идеи за стартиращи компании и подготвят техни презентации. На следващия ден проектите ще бъдат оценени от жури от инвеститори и първите проекти ще бъдат представени.

Програмата цели да насърчи учениците успешно да развиват собствени бизнес идеи и да прилагат полезните знания и умения по-нататък в живота си.