Около Еверест никне трева и разтревожи учените
Секция: Наука
11 Януари 2020 12:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Около Еверест никне трева и разтревожи учените Все още не е ясно какви ще са последствията - дали ще има затоплящ или охлаждащ ефект

/КРОСС/ Треви и храсти никнат около връх Еверест в Хималаите, едно от местата в света, където температурите се покачват драстично вследствие на глобалното затопляне. Учените все още не са наясно как това ще повлияе на екосистемата – но според някои специалисти то може да доведе до повишаване на наводненията в Хиндукуш. Планинската верига се простира на 4,2 млн. кв. км, захранва десетте най-големи речни системи в Азия и снабдява 1,4 млрд. души с вода, отбелязва „Гардиън“.

Чрез сателитни данни учените се опитват да установят доколко са се разширили междинните зони с растителност. Експерти от Ексетърския университет във Великобритания сравняват сателитни кадри от НАСА от 1993-а и 2018 г. и измерват, че растителността покрива планината от 4150 до 6000 метра надморска височина. От началото на века насам топенето на хималайските ледници се е ускорило два пъти, а една четвърт от леда се е стопил в последните 40 години. Изследователите намират връзка между топенето на ледовете и увеличаването на растителността.

„Има редица проучвания на топенето на ледовете в Хималайския регион, едно изследване например показа, че скоростта на топене се е увеличила двойно между 2000 и 2016 г. – казва доктор Карън Андерсън от Института по околна среда и устойчивост в Ексетърския университет. – Важно е да наблюдаваме топенето на ледовете в планинските системи, но още по-важно е, че екосистемите с растителност днес покриват много по-голяма площ от вечните ледове и снегове – а ние знаем много малко за тях и за това как влияят на водоснабдяването.

Все още не е доказано как точно растителността влияе на водоснабдяването. Изследвания в Арктика все пак са установили, че растенията имат „затоплящ ефект“ върху заобикалящата ги среда, тъй като поемат повече светлина и вдигат градусите на почвата.

Това може би е лоша новина за Хималаите. В тези зони между горите и снега се задържа сезонният сняг и ако е по-топло, тогава и снеговете ще се топят по-бързо и ще се повиши рискът от наводнения“, обяснява Андерсън.

Твърдението не е категорично доказано – в Тибет например, където е проведено подобно проучване, водата в растенията, която се изпарява през листата им, всъщност има „охлаждащ ефект“.