Заигра ли се Меркел с Путин срещу Тръмп?
Секция: Анализи
12 Януари 2020 08:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заигра ли се Меркел с Путин срещу Тръмп?

/КРОСС/ По значими въпроси германския канцлер се обединява с Русия против интересите на Америка. Така коментираха немските медии, сред които и Welt, пресконференцията на Путин и Муркел в събота след тричасови преговори в Москва по темите Иран, Либия, Украйна и най-вече „Северен поток“ 2. 

Самото посещение на германския кацнлер в този сложен за света момент създаде проблем на администрацията на Доналд Тръмп, който се задълбочи след пресконференцията, ликуваше РИА Новости.  

Самият факт, че Меркел не хваща самолета за Вашингтон, е показателен, пише британският Financial Times.

Двамата лидери излязоха доволни след срещата, а Меркел демонстрира, че е имала максимално конструктивен разговор с Путин, писаха руските медии след пресконференцията.

На нея Меркел заяви, че американските санкции са много неприятни, но подчерта, че "Северен поток 2" е икономически проект, който трябва да бъде досторен, "независимо от тях". Ние поддържаме този проект, както и досега, каза Меркел.

Путин потвърди, че газопроводът ще бъде довършен. „Можем и сами да го направим, без да привличаме чуждестранни партньори, може да се забавим, но се надявам, че до края на тази година или в първите месеци на 2021 година той ще заработи, каза руският президент. По отношение на Иран Меркел заяви, че се придържа към тезата за съхранение на т.нар ядрена сделса, независимо от исканията на Вашингтон, който настоява за максимален натиск върху Иран и икономиката му.

На въпроса на немския журналист за сближаване с Русия в ущърб на САЩ, Меркел заяви, че Германия и Европа преди всичко преследват свои интереси, а Русия – свои и че сета има съвпадение на общи интереси по някои въпроси, независимо от разногласията по други.