Учени разкриха причината за необяснима досега климатична катастрофа на Земята
Секция: Наука
12 Януари 2020 14:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Учени разкриха причината за необяснима досега климатична катастрофа на Земята

/КРОСС/ Учени от университета в Кардиф, Уелс, откриха причината за необяснима досега климатична катастрофа на Земята преди повече от 14 милиона години, съобщи Физ.орг.

Бил анализиран химичният състав на вкаменелости в седименти на дъното на Атлантическия, Тихия и Индийския океан, за да се установи какви са били температурата и нивото на въглеродния диоксид в морската вода в средата на миоцена, преди 23-5 милиона години.

Оказало се, че масивни вулканични изригвания в долината на река Колумбия в Северна Америка са изхвърлили голямо количество въглероден газ в атмосферата и са предизвикали окисляване на водата в океаните.

Вследствие на повишаването на глобалните температури се покачило морското ниво и това довело до заливане на обширни територии суша с вода. В резултат се създали идеални условия за складиране на големи количества въглероден диоксид под формата на скупчване на морски организми в седименти и за пренасянето му от атмосферата в океаните в разстояние на десетки хиляди години.

При това наличието на ледена покривка в Антарктика и относително бавното отделяне на въглеродния газ намалили мащабите на промените в околната среда и негативните последствия за морския живот.

По време на климатичния оптимум през средния миоцен глобалните температури са били с 3-4 градуса Целзий по-високи от днешните и съответстват на прогнозните за 2100 г.