Двете причини, поради които не бива да пропускаме хранене
Секция: Здраве
13 Януари 2020 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Двете причини, поради които не бива да пропускаме хранене Случвало се е да пропуснем определено хранене, но замисляли ли сме се какво се случва в тялото ни, когато го направим?

/КРОСС/ Може би сe чувствате изгубени в безкраен списък със задачи или в особено пристрастяващ сериал в Netflix, но ето, че забравяте да закусвате. Или обядвате. Или вечеряте. Каквато и да е причината, преди да я установите може да са минали още шест часа, в които не сте слагали нищо в устата си. Чували сме бабите си да ни повтарят, че не трябва да пропускаме хранене, но какво всъщност се случва, когато го направим?

Нивата на кръвната захар спадат, а това се отразява върху енергията ни

Нека приемем храната като гориво. Когато не „заредите" стомаха си, няма как той да функционира. Сложните въглехидрати като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни имат страхотен ефект по отношение на енергията ни, тъй като фибрите, които съдържат, спомагат за поддържане на нормалните нива на кръвната захар. Ако те са под установената норма, е напълно естествено да се чувстваме отпаднали, немотивирани и дори да изпитваме треперене и раздразнителност.

Пропускането на хранене води до нездравословен избор

Ако не сме хапвали нищо за продължителен период от време, когато се почувстваме гладни, почти сигурно е, че ще посегнем към въглехидратите и сладките неща, които бързо ще повишат кръвната ни захар и ще създадат моментно усещане за ситост. Проблемът е, че това усещане е само временно и след час отново ще бъдем гладни, и отново ще протегнем ръка към останалите бисквити в кутията. Не ви ли напомня това на един порочен цикъл?

Понякога може да е трудно да спазваме добре познатия ни ред от закуска, обяд и вечеря, но е добре да се придържаме към него. Приемете го като телефонен разговор, който не можете да пропуснете – ще ви отнеме малко време, но ще си заслужава.