Путин постигна успех със срещата за Либия в Москва
Секция: Русия
13 Януари 2020 15:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин постигна успех със срещата за Либия в Москва

/КРОСС/ Руският лидер Владимир Путин е постигнал дипломатически успех с организирането на минисреща на върха в Москва между двете враждуващи страни в дългогодишния граждански конфликт в Либия, пише "Гардиън".

Не е ясно дали фелдмаршал Халифа Хафтар, лидер на Либийската национална армия в източната част на страната, и Файез Сарадж, лидер на признатото от ООН правителство в Триполи, ще се срещнат, но присъствието на двамата в руската столица е потвърждение за нарастващата важна роля на Русия в Либия.

Разединените европейски страни не успяха да спрат кръвопролитната 9-месечна атака на Хафтар към Триполи.

Двамата лидери и техните делегации се очаква да сключат споразумение за примирие. През уикенда двамата либийски лидери договориха спиране на огъня. Режимът на тишина, поискан съвместно от Москва и Турция миналата седмица, влезе в сила в неделя, но въпреки това са регистрирани спорадични сблъсъци.

Спирането на огъня се разглежда като необходима платформа за по-задълбочени разговори. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу ще представлява страната си на срещата в Москва.

Ако двамата либийски лидери се срещнат, няма да е за първи път, но това ще е първата им среща от атаката на армията на Хафтар по Триполи, която беше заклеймена от Сарадж като военно престъпление. Двамата се срещнаха в Абу Даби и Париж, за да се подпишат под различни мирни споразумения, които впоследствие се провалиха.

Русия увеличи влиянието си в Либия, след като позволи на малка група руски наемници, свързани с частната компания "Вагнер", да действат до Триполи в подкрепа на Хафтар. Путин отбеляза, че ако има някакви руски войници там, те действат без разрешението на Кремъл.

Въпреки че Либия и Сирия са много различни случаи, има някои паралели по отношение на съюза между Турция, Русия и Иран, които са основните организатори на политическите преговори в Сирия, изтръгвайки инициативата от САЩ, Европа и ООН.

Не е ясно дали Путин се опитва да изтласка Европа от мирния процес или е склонен да работи с европейските страни.

Руският президент проведе разговори с германския канцлер Ангела Меркел в Москва през уикенда. Берлин организира мирна конференция с основните страни, но все още не е определена дата.

Италия, разглеждана преди като ключов фактор за разрешаване на кризата в Либия, се опитва да възстанови позициите си с предложение за тристранен мирен процес с Русия и Турция. Премиерът Джузепе Конте е критикуван в Италия за изгубените позиции на страната. Той ще се срещне с турския президент Реджеп Ердоган днес.