Един перничанин в танц по време на кризи
Секция: Анализи
14 Януари 2020 15:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Един перничанин в танц по време на кризи Емил Димитров - Ревизоро и дежа вю с хляб и вода

/КРОСС/ Пътят на Емил Димитров-Ревизоро започва от пресушения Перник, където е роден, и по ирония на съдбата го връща професионално отново там половин век по-късно. Той получава възможността да се появи като спасител на бял кон в ролята на министър на околната среда и водите в период на суша.

Но винаги има и втори, не толкова бляскав вариант - да падне от коня. 

При всички случаи ще трябва да се бори със звяр, обрекъл на жажда десетки хиляди - безводието. И то от първа линия.

Депутатът от Обединени патриоти се оказа единственият кандидат за горещия стол на арестувания по разследване за безстопанственост министър Нено Димов, а изборът му трябва да бъде гласуван утре. 

В последните 20 години години Емил Димитров е познат по-скоро с медийния си прякор - Ревизоро. Кратък преглед на изявите му дава повод за обосновано предположение - говори рядко, обрано, но с цветущи и запомнящи се примери. И не пропуска да демонстрира добрите си отношения с прокуратурата и службите. 

Иронията определено е сред похватите, които е усвоил. Ползва я и в култово свое изказване по адрес на Митниците, за чиито шеф е назначен през 2001 година. Тогава в хумористичен дух предлага да бъде създадена детска градина за митничари - "за да имаме след 30 години годни кадри или мястото в системата да се наследява". 

Емил Димитров е отявлен критик на начина, по който са правени назначенията в агенцията. 

"Всичко куцо и сакато да бъде вкарано, а после да му мислим", заявява за отпадането на входящите тестове за интелигентност при постъпване на нови служители в "Митници" преди време Димитров.

Дава и скандален, но пословичен пример - че има митничари, назначени по времето на комунизма, които не знаят кои са границите на България. 

Емил Димитров е и един от онези, които се обявиха за повишаването на заплатите на Висшия съдебен съвет. Аргументът е, че са нужни "хора с високи морални качества, а не клошари".

Симпатиите си към управляващите и към прокуратурата Емил Димитров изразява неведнъж. По време на скандалите покрай аферата "Ало, Ваньо" той публично предупреждава премиера, че имиджът на покойния шеф на митниците може да коства политическия му имидж на министър-председател. Въпреки това Борисов оставя Танов на поста. 

"Борисов е на вратата и всички му бият дузпи", обобщава в свое интервю Димитров.

Преди няколко седмици, отново в национален ефир, Емил Димитров подчерта, че лично е убедил Сотир Цацаров да поеме поста председател на КПКОНПИ. 

"Аз го убедих", бяха точните думи на депутата от Обединени патриоти пред БНТ. 

Възход по време на кризи 

В момента Ревизоро се явява избор на т.нар. малка коалиция - ВМРО и НФСБ. Партиите излизат с неговата номинация за нов министър на околната среда и водите пред премиера Бойко Борисов днес.

Номинацията му измести тази на съпредседателя на патриотите Искрен Веселинов, който е и председател на комисията по регионално развитие в парламента.

Пребори и друга спрягана кандидатура - на Борис Ячев от НФСБ, която е била отхвърлена, тъй като ще размести баланса на ресорите с постовете в коалиционното споразумение. Една от логичните кандидатури за горещия стол на Димов бе и тази на единия от зам.-министрите в МОСВ Николай Кънчев. Тя също бе отхвърлена заради разследването за нерегламентирано горене на боклуци, което попада в неговия ресор.

Така, след безкръвни битки, Емил Димитров настоящият председател на парламентарната комисия за борба със сивата икономика и контрабандата, е вече почти министър. 

Това не е първото му влизане в министерство. През 1992 година постъпва във финансовото ведомство като районен ревизор. Първата му сериозна заявка, че ще стигне до най-отговорните постове в държавата, пак е по време не криза.

Онази с хляба през Виденовата зима. 

През 1997 г. е определен за ревизор на годината заради "зърнената афера" на кабинета Виденов.

През периода 1995-1996 г. в България възниква остра зърнена криза, довела до липса на традиционни зърнени храни и продукти.

Хората в цялата страна всекидневно се редят на километрични опашки, за да се снабдят с хляб, а дефицитът на брашно принуждава населението да изживее недоимък, характерен за военновременни условия.

В много селища на страната е въведена купонна система за насъщния и е определена дневна дажба от 250-300 грама хляб.

Зърнената криза е отделен елемент от всеобщата икономическа катастрофа при управлението на Българската социалистическа партия (БСП) с правителството (1995-1997) на своя лидер Жан Виденов, която тогава България преживява.

Аналогично на настоящата водна криза в Перник, така и зърнената криза от онези години е резултат от корупционни схеми, слабо управление и задкулисни сделки, които облагодетелстват "правилните" фирми.

Дежа вю? 

"Той е човек с ръководен опит от митниците, познава добре законите като юрист и може да влезе в решаването на проблемите в екоминистерството от раз", коментират Емил Димитров съпартийците му ВМРО.

Всъщност Емил Димитров е завършил Института за музикални и хореографски кадри и се е занимавал с народни танци като хореограф. После поради жилищни проблеми отива в строителството, където работи като електроженист. Успоредно с това завършва Висшия икономически институт. Следват следдипломни квалификации в школата на МВР, както и в областта на счетоводството и финансите. 

Може би за първи път ще се обърне към хореографията - предстои му доста сложен танц. 

Ревизоро ще наследи поста в смутни времена. Прокуратурата нищи както аферата покрай пресушаването на язовир "Студена", така и вноса на отпадъци от Италия - дейност, която също е в ресора на МОСВ. Така новият министър ще получи в наследство две кризи. 

Посвещавайки се на новите си задължения и отговорности е вероятно името му да се превърне в катализатор на нови, но и стари скандали. 

Емил Димитров често бе споменаван в контекста на няколко крупни далавери в митниците по време на различни упралвения. Името му бе директно свързано и със словосъчетанието "лобистки забежки". 

Още докато беше вицепремиер, лидерът на НФСБ Валери Симеонов обвини Емил Димитров директно в тежък лобизъм в полза на "Лукойл". Причината е, че именно Димитров бе двигател на конфликтните промени в регулациите на търговията с горива.

През 2018 г. Ревизоро предложи параграф, който даваше възможност ангажиментите по приватизационните договори да важат за 5 години - поправка, която да се отнася и за старите договори. Последва напрежение между управляващите партии, а лидерът на НФСБ Валери Симеонов заплаши да напусне управляващата коалиция заради предложението.

В крайна сметка президентът наложи вето, а поправката бе отменена.

През 2015 г. Ревизоро внесе законопроект, който предвиждаше да се намали обемът на селските казани за ракия, освободени от промишления акциз. Симеонов отново възропта и дори изключи от парламентарната група на тогавашният "Патриотичен фронт" Полина Карастоянова, която само беше подкрепила идеята на Димитров.

Какви са следващите стъпки на Емил Димитров след като седне в креслото на Нено Димов и ще съумее да избере подходяща музика за съчетанията си? Ще излезе ли от двете кризи с танцов финес предстои да видим. 

 

*Източник: https://dnes.dir.bg/