Автоинструктори блокираха центъра на София
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Януари 2020 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Автоинструктори блокираха центъра на София

/КРОСС/ Автоинструктори блокираха бул. “Цар Освободител” в София в знак на протест. Над 400 инструктура със своите автомобили спряха движението в участъка от ул. "Раковска" до Президенството.

Те са против готвените промени, свързани с увеличаването на чаковете за кормуване от 31 на 42 часа. Не са съгласни и с правенето на селфи всеки път с цел да се докаже, че курсистът е ходил на обучение, както и въвеждане на GPS система.

Планираните допълнителни часове ще оскъпят обучителните курсове с 200 лева.

Председателят на Института по пътна безопасност Богдан Милчев, заяви, че подкрепят протеста и подчерта, че тези които сега ги представляват, се договарят с правителството от тяхно име и за тяхна сметка.

“Те не приемат това, което правителството им предлага в този момент – да се увеличават часовете за кормуване; да се осъществява контрол от частна фирма, на която допълнително да се заплаща и всички останали безумия, които им се предлагат”, заяви Милчев. Според него първо трябва да се промени изпитът за получаване на шофьорска книжка и след това да се мисли за други промени.

Протестиращите внесоха декларация в образователното министерство и в момента водят разговор с министъра. След това ще имат среща и с транспортния министър Росен Желязков.

В декларацията си те настояват за отмяна на заповедта на министър Вълчев, с която се увеличават часовете за кормуване и въвеждането на GPS система за контрол, смяна на представляващите ги лица и създаване на ново звено в МОН, което да издава разрешителните за тази дейност и да създаде правилата за работа на автоинструкторите.

 

*Снимка: Емилия Костадинова