София ще захранва с вода Перник от язовир „Белмекен"
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Януари 2020 09:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
София ще захранва с вода Перник от язовир „Белмекен"

/КРОСС/ София ще захранва с вода Перник. Това предложение ще отправи Министерски съвет към столична община още в понеделник.

Решението на водната криза в Перник бе обявено след извънредна среща в събота между премиера Бойко Борисов и министърa на околната реда и водите Емил Димитров, на икономиката Емил Караниколов и на енергетиката Теменужка Петкова.

Идеята е Перник да получава вода от язовир „Белмекен". За целта ще бъде построен нов тръбопровод от София през Мало Бучино до Перник. Той ще превежда по 300 л в секунда, стана ясно още от думите на Емил Карниколов по време на брифинг след срещата.

Министърът увери, че това няма да ощети софиянци.

Строително-монтажните дейности може да стартират идната сряда. Караниколов уточни, че към момента има 12 подготвени екипа, като може и да се увеличат. А работата ще е 24-часова и „дори ще имаме нощен труд".

Между 35 и 45 дни е срокът за изпълнение на плана за пренасочване на вода от яз. „Белмекен" към Перник. А със сегашния дебит на яз. „Студена" може да се покрият нуждите на перничани за два месеца.