Брутално отношение към болни в Пловдив. Служители бият и обиждат възрастни хора
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Януари 2020 08:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Брутално отношение към болни в Пловдив. Служители бият и обиждат възрастни хора От общината и социалното министерство вече започнаха проверки

/КРОСС/ Брутално отношение към болни. За това сигнализираха близки на възрастни хора, настанени в Центъра от семеен тип за настаняване на хора с деменция в Пловдив. Записите, които ще чуете в следващото видео са наистина скандални. И това е дом, забележете, където за едно свободно място се борят 60 човека. Услугата е нова, за нея са изхарчени много пари, а в същност какво се случва – настанените са подложени на физически и психически тормоз от страна на персонала. 

„Като към животни се отнасят. Те просто не са хора”, казва Райна Димитрова.

Екипът на NOVA се добра до записи, които показват какво се случва в социалната институция. На тях се чува как болногледачки oбиждат,  унижават и удрят възрастна жена. 

Центърът се води за един от най-елитните в Пловдив- по програма на социалното министерство и на общината. Влиза се с връзки. За едно място се борят 60 души. Унижаваната жена е на 84 години, с демениця, напълно неподвижна. Записващото устройство е поставено от внучката й.

Калинка Ненова забелязала,че някои от болногледачите удрят възрастните хора и се държат цинично с тях Правило и впечатление и, че от лекарствата, които им дават, пенсионерите изглеждат като упоени. Записвала персонала в продължение на месец, включително и една от служебните им оперативки.

За да бъде настанена в центъра, близките на възрастната жена са чакали с месеци.  Само персоналът обаче знаел какво се случва вътре. Възрастните хора често били насилвани или наказвани- по преценка на болногледача, разказват действащи служители. Крият лицата си от страх да не бъдат уволнени. Ирина Ангелова още пази снимките от синините по тялото на майка й.

Болногледачите твърдели, че жената падала и се удряла сама. Кога и как обаче, никой никога не знаел. „Имаше синини по ръцете, отпечатъци от пръсти по китките, което ме навява на мисълта, че тя е дърпана, натискана. Обясняваше ми се, че майка ми се била удряла. Виждам, че тя е с ударен крак и с лепенка. Никой не ми отговори кой, кога, как се е случило. Нека да не съм лош пророк, но имам съмнения да няма някоя чужда намеса, за да падне майка ми”, коментира Ангелова.

След поредното падане, възрастната жена се обездвижила, влошила се и починала. Въпреки че страдала от деменция, и тя била лекувана с лекарства за шизофреници. От центъра изкарали и фалшива епикриза, че пенсионерката е лежала в психиатрията в Пловдив. Според подправения документ, когато я приеми, жената била агресивна и крещяла по цели нощи.

Управителката на центъра Марина Тянева обясни, че за лечението на пациентите отговаря  психиатърката в центъра - д-р Константинова. Според Тянева служителите на Центъра се грижат добре за потребителите. Оказва се обаче, че не е точно така. От записите на служебната оперативка, става ясно, че управителката е знаела и за това, че болногледачи си позволяват да удрят пациенти, както и да се държат грубо и цинично с тях.

Защо, въпреки че е знаела за нарушенията, управителката не е взела мерки, могат да кажат само преките й ръководители. Освен, че си позволяват да удрят и обиждат, всяка вечер, без изключение, болногледачите  заключвали пенсионерите и ги отключвали чак сутринта. Случвало се и през деня- за наказание. Управителката на центъра отново отрича.

„Моята баба я заключват, въпреки че е неходеща. Аз това не го разбирам”, разказва Калинка Ненова.

Въпреки, че нямат право, на една от жените с деменция, дори се спирал тока в стаята. За наказание болни се оставяли без обяд или вечеря, по преценка на болногледача. Можело и да спи на минусови температури. Докато бил заключен, бащата на Райна Димитрова си счупил тазобедрената става. Намерила го хвърлен на леглото в безпомощно състояние. „Никой не може да ми отговори от кога е в това състояние. Аз го открих, че е със счупен крак. При положение,че от 3 дни не съм ходила при него, той може и от 3 дни да е така”, разказва тя.

Наскоро в дома починал мъж, защото сестрата преценила, че не се чувства добре от смяната на времето. Кой позволява всички тези нередности да се случват очакваме да ни отговорят институциите. От Община Пловдив и от социалното министерство, по чиято шапка е центърът, започнаха проверки.