Преторианци на Горанов управляват хазарта
Секция: Коментари
01 Февруари 2020 12:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преторианци на Горанов управляват хазарта

/КРОСС/ Възможно ли е години наред Държавната комисия по хазарта /ДКХ/ да проспива ощетяването на държавния бюджет със стотици милиони левове покрай облагането на лотариите? Кои са тези хора, с чиято явна или тайна помощ "Национална лотария" и другите фирми на Васил Божков са просперирали на ръба на закона?

До масовите арести в ДКХ тези въпроси сякаш не интересуваха властта. Сега прокуратурата се е заела да разнищи схемата, арестувайки на ангро почти всички членове и повдигайки обвинение на шефа на комисията. По настояване на лидера на НФСБ Валери Симеонов антикорупционната комисия пък ще провери доходите и имотите на членовете на ДХК за последните 5 години. Единственият, който засега се измъква сух от скандала, е министърът на финансите, на чието подчинение е ДХК. За да се размие съвсем отговорността, МФ спешно тръгна да прави структурни промени - вместо от държавна комисия, хазартът занапред да се управлява от държавна агенция. Така щяла да се "персонализира отговорността с оглед на законосъобразното вземане на решения". Сякаш формата е решаваща за това дали анонимните лица, скрити зад нея, ще газят законите или не.

Законопроектът обаче трябва да внуши, че досега финансовото министерство не е могло да контролира достатъчно ефективно хазарта. Факт е, че връзките между ДКХ и МФ сякаш съзнателно са сведени до минимум в законодателството. Показателно е, че в края на 2016 г., при приемане на нов устройствен правилник на МФ, от него изпада изричният текст, че министърът на финансите "следи за спазването на законите по организацията и провеждането на хазартни игри". Контролната отговорност на министъра съвсем бегло е спомената и в правилника за дейността на ДКФ - тук се казва само, че комисията предоставя на министъра отчети за дейността си веднъж годишно. 

Реалността обаче е съвсем различна - и

в момента ДКХ е достатъчно зависима от МФ.

Петчленното й ръководство се назначава именно от министъра, като двама от членовете са лично негови номинации - председателят на ДКХ и един представител на Националната агенция по приходите. Останалите трима са излъчени от министерството на икономиката, ДАНС и правосъдното министерство. Всички те явно работят в синхрон, защото със сигурност щяхме да сме разбрали, ако между тези институции е имало сериозни спорове за управлението на хазарта. Години наред обаче държавната комисия безметежно си мишкува и ако не беше войната в самите хазартни среди, надали щяхме изобщо да разберем, че лотарията на Васил Божков е плащала по-малко от изискуемото по закон. Беглият поглед върху професионалната биография на членовете на ДКХ също показва, че

тези хора не са случайни,

а заслужили и верни преторианци на финансовия министър. 

Настоящият председател на ДКХ Александър Георгиев застана начело на комисията през април 2019 г. От декларациите му за публичност на имуществото става ясно, че кариерата му в последните няколко години е стремителна. През 2013 г. Георгиев оглавява дирекция "Обжалване и данъчно осигурителна политика" в централното управление на НАП и остава на този пост до 2017 г. Декларацията му за 2017 г. вече е подадена в качеството му на зам.директор на НАП, а тази за 2018 - като председател на Държавната комисия по хазарта. От встъпителната декларация на Георгиев като шеф на дирекция ОДОП в НАП става ясно, че година по-рано Георгиев е придобил идеални части от къща с двор в София, като обявена  цената на придобиване е обявена за 617 116 лв. Впоследствие той е придобивал само евтини ниви и една вила по давност.

Георгиев може да разчита в работата си на солидното рамо на друг дългогодишен служител на НАП и член на ДКХ - Васил Панов. Панов е член на ДКХ още от 2012 г., като

и тогава, и сега оглавява ключовата дирекция "Контрол" в НАП.

"Основната работа на служителите от дирекцията е описанието на бизнес процесите, стандартите и методологията, по която се извършват проверките, ревизиите и селекцията на лица за контрол...Дирекцията се занимава и с предотвратяване и противодействие на данъчни измами, координира извършването на многостранни контролни действия (ревизии или проверки, които се извършват едновременно в няколко страни-членки на ЕС) и т.н. Звеното поддържа и актуализира база от данни за рискови лица за данъчни измами", пише на сайта на НАП. Впечатление при Панов правят доста постните декларации за имущество. В встъпителната си декларация от 2012 г. той обявява само наследствена къща в Пловдив и автомобил "Форд", няма налични парични средства и влогове. Полупразни са и декларациите му за следващите години, като до 2016 г. включително Панов е деклалирал само допълнителни приходи от наем и доход на съпругата на общата стойност 24 840 лв. През 2016 г. обаче той тегли банков кредит от 120 000 лв. и купува 1/2 апартамент от 117 кв. м. Цената на придобиване е 208 883 лв. За остатъка се твърди, че са дошли от други доходи извън трудовия договор и от съпругата. В следващите декларации отново няма влогове или налични парични средства.

За кратко комисията бе управлявана и от главния си секретар - Мариян Николаев Попов, влязъл в ДКХ през 2015 г. без налични влогове и парични средства и отчел през 2017 г. спестени 8000 лв.

Празни са и декларациите на Огнемир Митев -

изкарал на председателския пост на ДКХ почти пет години.

Любопитно е, че той пое председателския пост през август 2013 г., при кабинета на Пламен Орешарски, но впоследствие не бе сменен и остана до февруари 2018 г. И Митев е верен преторианец на МФ - оглавявал е контрола върху хазарта в министерство, заемал е постове и в самата комисия. За 2014 г. Митев е подал нулева декларация за имущество, а през 2015 и 2016 г. е отчел само продажби - на 2 жилища в София и автомобил.

За кратко в ДКХ дефилира и слабо известната юристка Мария Филипова. Тя пое поста през февруари 2018 г., като професионалната й биография преди това включва лице по регистрацията и младши юристконсулт в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, старши експерт в Министерството на правосъдието, главен експерт в Министерството на финансите и старши юрисконсулт в Българската банка за развитие. От ДКХ Филипова се изстреля в друго любимо място за заслужили преторианци - Комисията по финансов контрол. В момента тя е зам.шеф на КФН, с ресор "Надзор на инвестиционната дейност". 

Външните членове на ДКХ в момента са Явор Колев от ДАНС, Евгени Стоянов от Министерство на правосъдието и Николай Райчев от Министерство на икономиката. По закон решенията на ДКХ се взимат с мнозинство от три гласа, но няма данни ръководството да е било бламирано от външните членове.

Източник в-к Сега