Хванаха близо 700 кг храни с изтекъл срок на годност в хотелите у нас
Секция: Туризъм
10 Февруари 2020 09:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хванаха близо 700 кг храни с изтекъл срок на годност в хотелите у нас

/КРОСС/ Храни с изтекъл срок на годност и лоша хигиена в част от ресторантите по зимните ни курорти откриха проверките в началото на сезона. Какво има в ол инклузива, който ни предлагат в хотелите? И сервират ли ни стара храна в ресторантите? Отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна".

През последния месец контролните органи се натъкват на близо 700 кг храни с изтекъл срок на годност в зимните ни курорти. Проверките откриват и други нарушения - неправилно съхранение, неизяснен произход на продуктите и лоша хигиена.
При последната си зимна почивка в хотел на ол инклузив в планината, туристката Невена Павлова забелязва, че в платата има остатъчна храна от предишните дни. Затова вече избягва шведските маси, когато резервира места в курортите ни.
„Избираме само закуска. Обядваме и вечеряме на други места. Много рядко ползваме услугата ол инклузив у нас", разказа Невена.

Според туристите, при пълните пакети на обслужване в зимните ни курорти, цената не отговаря на качеството, което се предлага.

„В ресторантите постоянно се блъскаш, няма достатъчно храна, а менюто е еднообразно. Няма нищо общо например с Турция", каза друг турист.

Потвърждава го и шеф Жоро Иванов, готвил за почти всичките ни президенти. В практиката си е виждал всякакви кулинарни интерпретации.

„При всички случаи олинклузивът трябва да се базира на европейския опит. Не трябва да се появяват нещата от закуска във вечерята или от вечерята в другия обяд и т.н.", поясни Иванов.
Ден хранене на пълен пакет за хотелиерите струва между 3 и 5 лв. за турист, пресмята шеф Жоро Иванов. Затова и често готвачите в този тип ресторанти са принудени да експериментират в кухнята. А зад пищните трапези се крият нискокачествени продукти, договаряни на изключително ниски цени още преди сезона да е започнал.

„Като се получи такова задание, че трябва да получиш колбас за 1-1.20 лв. за кг и сирене, което да не е повече от 3-3.5 лв. за кг, вие сами може да си направите извода какъв продукт е това. Нискобюджетните продукти, които са направени с транс мазнини и какви ли не неща вътре, трябва да се забранят напълно", каза Иванов.
Подобни експерименти в кухнята могат да се окажат и опасни за здравето ни, категорични са експертите.

„Мисля, че дори и най-дребната сметка ще покаже, че с 5 лв. на ден не могат да се храним с качествени храни. Този сектор винаги е бил рисков и вие знаете, че почти няма месец, в който няма случай на натравяне на турист", каза д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

Ресторантьорите твърдят, че тези практики отдавна са в миналото. И че за да са конкуренти, те не могат да си позволят да сервират вече предлагана храна.