Посланик Макаров за съдия Миталов: Има презумпция за невиновност и САЩ трябва да представят доказателства за решението си
Секция: Русия
10 Февруари 2020 13:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посланик Макаров за съдия Миталов: Има презумпция за невиновност и САЩ трябва да представят доказателства за решението си

/КРОСС/ „Удивен съм от решението на САЩ да наложи забрана за влизане в страната на съдия Андон Миталов заради корупция. Аз не знам какви са основанията им за това решение по отношение на него и цялото му семейство. Аз не зная дали те въобще са имали намерение да пътуват в Америка или където и да е било другаде. Но като цяло всяко обвинение се нуждае от доказване. Това е съвършено нормално. Все пак живеем в цивилована страна, в България и има един принцип в правото - презумпцията за невинност до доказване на противното."

Така посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров отговори на въпрос на КРОСС за решението на Щатите да наложи забрана за влизане в страната на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов и семейството му.

„Докато вината на човека не бъде доказана и няма доказателства за нея, той не може да бъде обвиняван.", допълни посланика.

Анатолий Макаров обясни още, че не познава лично съдията и не знае нищо за него, нито за дейността му или контактите му. „Четох становището на колегите му, че никога не е бил уличаван в корупция и не е имал някакви професионални пропуски или нарушения. Чух за решението на Висшия съдебен съвет, който е поискал от американската страна да предостави някаква информация и доказателства за решението си. Факти, за които българската страна може би не знае. Но аз мисля, че има достатъчно начини и методи съдия Миталов да защити своята чест и професионално достойнство. Навярно в цивилозованото гражданско общество има такива понятия като чест и защита на репутацията. Това е позицията ми за момента. Но ще видим как ще се развият нещата. „, заключи посланника и добави, че е изумен от тази история.

Изказването беше направено по време на церемонията по полагането на венци пред паметника на граф Игнатиев в Докторската градина в чест на Деня на дипломата.

video: https://www.youtube.com/watch?v=I_8el-68DIQ